Almenvellets nye byggematador

Kritikere finder det uklædeligt, at Jesper Nygård bytter sin formandspost i Realdania ud med titlen som adm. direktør samme sted. Han har forståelse for kritikken, men fastholder. at valget faldt på den bedst egnede.

Til august tiltræder Jesper Nygård som ny adm. direktør i Realdania, hvor han indtil for nylig var formand for bestyrelsen. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke foran spejlet med tandbørsten i hånden, at Jesper Nygård fik ideen til, hvem der skulle være den kommende direktør for en af Danmarks mest betydningsfulde fonde. Det kunne ellers godt se sådan ud.

Jesper Nygård var som formand for bestyrelsen i Realdania den, der skulle finde den nye direktør for foretagendet med de anslåede 17 milliarder kroner. Efter et mærkværdigt forløb endte det med at blive ham selv, der fremover skal forvalte formuen.

Dermed bliver han en af de mest fremtrædende personer, når det gælder uddeling af økonomisk støtte i dansk kulturliv. For i Realdania kan man være med til at vælge og vrage mellem imposante projekter fra en kirkeplads i Ribe til et gigaakvarium i Kastrup.

Almenvellets bedste er Realdanias erklærede mål, og ifølge Jesper Nygård selv giver det derfor fuldt ud mening, at han nu overtager direktørposten og dermed den daglige drift af fonden. Det forlyder, at han i en længere periode har ønsket sig en anden arbejdsplads end KAB, og ved at lande en så betydningsfuld post kan man ikke meget andet end at ønske ham til lykke, om end processen bag ser problematisk ud.

Det kedelige billede medgiver Jesper Nygård gerne kan fremkomme, men det har intet med virkeligheden at gøre, bedyrer han og henviser til opbakningen fra hans efterfølger på formandsposten, Michael Brockenhuus-Schack, der har sagt, at valget af Jesper Nygård ikke var »den nemmeste løsning, men den bedste løsning«.

At Jesper Nygård selv er blevet hovedpersonen i direktørskiftet hos Realdania, tiltaler ham bestemt ikke. Han siger selv, at han ankommer med ydmyghed til »en fantastisk virksomhed, som er sat i verden for at øge danskernes bymiljø«. Set fra falstringens synspunkt sker udnævnelsen til direktør helt i overensstemmelse med den erfaring og de evner, som han har.

Jesper Nygård er godt nok født et stykke fra mange af de lejemål, som han i KAB indtil for ganske nylig var øverst ansvarlig for. Men da han som 11-årig flyttede til Taastrup på den københavnske Vestegn, blev han gennem 30 år mere eller mindre nabo til en lang række af omtrent 50.000 lejemål, der i dag er en del af boligselskabets portefølje.

Den opvækst har præget Jesper Nygård, fortæller han, og det handler ikke bare om en forkærlighed for fodboldklubben Brøndby IF. Det handler om at skabe et ordentligt hjem for de mange. Den jobbeskrivelse indeholdt i KAB alt fra at øge gadebelysningen i forstaden Tingbjerg til at sørge for gratis entré til Det Kgl. Teater for KABs lejere.

Det er den type meritter, som Jesper Nygård gerne vil spejle sig i, og det er derfor, at han føler sig velkvalificeret til topstillingen i filantropifonden Realdania. Han understreger i øvrigt, at vel går han op i løn, men selve arbejdet med at indstille ham til posten var han ikke en del af. Omvendt forlyder det, at han i en længere periode har ønsket sig væk fra KAB, og derfor er svært at se bort fra billedet af en mand, der fik forkastet headhunter-udvalgte kandidater for selv at træde til. Jesper Nygård bedyrer, at det er langt fra sandheden. At han er den bedst egnede, får han lov at bevise fra august, hvor han overtager jobbet.

Det er ikke kun på direktørposten, at der er nyheder på vej i Realdania. Internt er der også ændringer, når det gælder formueplejen. Fremover bliver der oprettet en særlig investeringskomité, der skal hjælpe direktionen med at håndtere milliarderne. Sådan en var der ikke før Jesper Nygårds tiltrædelse.

Omvendt betegner den kommende direktør det som et helt naturligt skridt i fondens udvikling og afviser, at komitéen oprettes som følge af, at han ikke er uddannet i deciderede økonomiske fag. Den hjælpende hånd var kommet, uanset hvem der var blevet direktør, forklarer han.

Jesper Nygård mener desuden, at kritiske røster om hans manglende finansielle baggrund kan forsvares med, at han gennem bl.a. sit arbejde i KAB dagligt forvaltede store summer.

Privat har Jesper Nygård efter tre årtier byttet Vestegnen ud med Birkerød, hvor han bor med sin hustru og to døtre. Fritiden er sparsom, så der er sjældent plads til andet end familien. Dog har han gennem mere end 33 år spillet i den samme kortklub, hvor der holdes en meget udførlig statistik.

Af de fire whist-makkere ligger Jesper Nygård kun tredjebedst, men når det kommer til at forvalte Realdanias jetoner, satser han på at gøre det succesfuldt.