Alle skyder på sheriffen fra Moody’s

Kreditratingbureauet Moody’s direktør, Raymond W. McDaniel Jr., er presset af selskabets dårlige arbejde under den økonomiske kollaps – og anklager om misbrug af insiderviden.

Foto: Mario Tama
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Raymond W. McDaniel Jr. Navnet kunne næsten passe til en amerikansk sherif af den gamle skole, fra engang i forrige århundrede.

Og prædikatet finansiel sherif kan man da også hæfte på topchefen i det internationale kreditratingbureau Moody’s.

Raymond W. McDaniel Jr. og hans håndgangne mænd patruljerer nemlig regelmæssigt i en række af verdens hovedstæder, hvor de skal sikre lov og orden – og styr på finanserne i mange af verdens store banker, finansinstitutioner og virksomheder.

I disse uger har Raymond W. McDaniel Jr. således sendt sine hjælpesheriffer til Danmark, hvor de skal se de danske banker og finansvirksomheder efter i sømmene. Resultatet bliver ikke nødvendigvis kønt.

Det er en erfaren kreditmand, som sidder i spidsen for Moody’s. Raymond W. McDaniel Jr. kom til Moodys i 1987, hvor han hurtigt blev opdaget som en af fremtidens mænd. I 2001 rykkede han til Moody’s Investors Service, hvor han blev øverste chef. Siden tog han sidste skridt mod toppen i firmaet, hvor han nu har titel af administrerende direktør i moderselskabet Moody’s Corporation.

De første mange år var der ikke mange fingre at rette mod Raymond W. McDaniel Jr. Han passede sit job og skilte sig ikke ud i offentligheden. Det skulle imidlertid ændre sig, da finanskrisen begyndte at rulle i 2007 og eksploderede i 2008.

For pludselig begyndte alle – fra kunder over eksperter til amerikanske politikere at rette hård kritik mod de kreditratingbureauer, som skulle være dem, der havde taget en præcis temperatur på banker, finansvirksomheder og virksomheder, som skulle låne penge.

En skidt karakter

Moody’s bliver betalt for at tjekke firmaerne. De får så en karakter, som de bruger til at låne penge efter. Jo bedre karakter, jo lavere renter skal et selskab betale for at låne.

Men i takt med den finansielle krise begyndte det hurtigt at vise sig, at man ikke kunne stole på de karakterer, som Raymond W. McDaniel Jr.’s firma gav selskaberne.

Alt for ofte væltede det ud med dårligdomme i selskaberne, og långiverne mistede milliarder.

Moody’s og direktøren forsøgte først at undslå sig ansvaret for de mistede milliarder. »Kvaliteten af de oplysninger, vi fik, var for dårlig,« forklarede Raymond W. McDaniel Jr.

Siden, efter hård kritik, måtte han imidlertid erkende, at Moody’s ikke altid havde gjort deres arbejde. Det førte til offentlige høringer og civile retssager, hvor vrede långivere forsøgte at få placeret et ansvar.

Læser man på Moody’s egen hjemmeside, fremhæver virksomheden Raymond W. McDaniel Jr.’s evne til at sikre en stærk økonomisk udvikling i selskabet. Samtidig praler selskabet af, at direktøren har været med til at sikre, at der er solidt håndværk bag uddelingen af ratings til kunderne.

God til at sælge aktier på det rigtige tidspunkt

De solide overskud er et faktum, som ingen kan tage fra Raymond W. McDaniel Jr. Spørger man långiverne, ikke mindst de mange obligationsejere, der tabte milliarder på at følge Moody’s rating, så kan det godt være, at hans skudsmål bliver noget anderledes. Og apropos solide overskud, så skal man ikke overse, at Raymond W. McDaniel Jr. også har været dygtig til at tjene penge på sig selv i de år, han har siddet i spidsen for Moody’s.

En ting er, at han selvsagt har oppebåret en millionløn – i dollar naturligvis. Mindre kønt var det, da det kom frem, at han i tre omgange – i 2007, 2009 og 2010 – havde solgt ud af sine Moody’s-aktier. Problemet var nemlig, at han i alle tre tilfælde solgte på tidspunkter, umiddelbart inden aktien faldt markant.

Harvard-professor Jesse Fried konkluderede, at »sandsynligheden for, at dette bare er held, er meget lav. Det ser ud til, at han bruger insideinformationer til at time sine handler.«

Handlerne er blevet undersøgt, men foreløbig uden at det har ført til sager mod Raymond W. McDaniel Jr. Og nu er vi fremme ved et foreløbigt punktum for Raymond W. McDaniel Jr. For nok er han fortsat øverste chef i Moody’s, men hans position ser presset ud.

Det var i hvert fald, hvad eksperter konkluderede, efter at bestyrelsen i Moody’s i december ændrede hans ansættelseskontrakt, så der nu blev sat kontante beløb på, hvor meget Raymond W. McDaniel Jr. skal have, hvis han forlader selskabet.