Alex har altid måttet kæmpe ekstra hårdt for at nå sine mål

Det kræver et menneske af en bestemt støbning at sætte fire verdensrekorder og 11 europarekorder i parasvømning. Det har svenskeren Alex Racoveanu gjort i perioden 1999-2007, hvor han var på Sveriges paralandshold.

Alex Racoveanu står i spidsen for Arla Unika, der i mere end ti år har udviklet luksusoste, som gourmetrestauranter og foodservice hylder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svømning er en af de mest traditionsrige sports­grene inden for parasporten, hvor idrætsudøvere med handicap kan møde hinanden i konkurrence, og det internationale niveau er meget højt.

Siden september 2016 har Alex Racoveanu været salgs- og marketingdirektør og dermed chef for Arla Unika. Det er Arla Foods’ stærkt voksende danske forretning for gourmétoste.

»Jeg er født uden min venstre underarm, men jeg har aldrig set det som en hindring. I stedet har jeg set det som en tilgang, der har gjort mig til, hvem jeg er i dag. Jeg har altid måttet kæmpe ekstra hårdt for at nå mine mål og blive så god som overhovedet muligt inden for svømning. Det har jeg taget med videre i mit job som chef for Arla Unika,« siger Alex Racoveanu.

Arla Unika omsatte for 19 mio. kr. på primært gourmétoste til bl.a. en række danske stjernerestauranter og specialbutikker. Alex Racoveanu flyttede i forbindelse med jobbet fra Arla Sverige til Arlas globale hovedsæde i Aarhus og glæder sig over, at Arla Unikas salg i de senere år er vokset med 20-30 procent om året.

Racoveanu stammer fra en by i Rumænien ved grænsen til Ungarn. Men forholdene i Rumænien var utrygge. Kommunismen med præsident Ceausescu i front var en byrde for befolkningen, og i 1989 brød diktatorens brutale regime sammen. Det førte til kaos i landet, som blev ramt af et voldsomt og blodigt oprør. Hund­reder mistede livet, og tusinder blev såret i urolighederne op til Ceausescus henrettelse.

I 1990 valgte Alex Racoveanus forældre at emigrere til Sverige. Familien valgte på grund af dårlige muligheder for uddannelse og hjælp til personer med handicap, som det sønnen Alex havde, at flytte til Sverige. De slog sig ned i Häsleholm nord for Helsingborg, hvor de begyndte forfra. I dag arbejder moderen som specialsygeplejerske inden for dialyse, mens faderen, der er uddannet teleingeniør, har arbejdet på en fabrik.

Paulina Ekvall, der har en baggrund som HR-chef i multinationale selskaber som Unilever, Johnson&Johnson, Pfizer og Arla Foods Sverige, er i dag HR-direktør i BillerudKorsnäs. Hun beskriver Alex Racoveanu som en figther og en meget ambitiøs mand – passioneret og hele tiden interesseret i at lære nyt. Han giver han aldrig op, lyder skudsmålet

Fra elitesvømning ved Alex Racoveanu, at man aldrig kan vinde ved at se på konkurrenterne. Et af hans mottoer er, at man skal tro på sig selv og bare mase på, hvis man vil have fremgang og slå nye rekorder.