Alder er ingen hindring

Ældre holder liv i karrieren. Den økonomiske krise har ikke betydet, at virksomhederne fyrer de ældre medarbejdere over 60 år. Tværtimod beholder de den ældre del af medarbejderne i stedet for at opfordre dem til at gå på efterløn.

Foto: Mads Nissen. Niels Christian Mortensen er 64 år og arbejder som udstillingschef hos KMD.
Læs mere
Fold sammen
Vi vil så gerne have, at de bliver lidt endnu. Også selv om tindingerne bliver højere, håret mere gråt og rynkerne dybere.

Det gør de heldigvis også.

De ældre medarbejdere går nemlig fri af krisen. Antallet af personer på efterløn er faldet i 1. kvartal 2009 i forhold til 1. kvartal 2008. Det viser de seneste efterlønstal fra Danmarks Statistik.

Den økonomiske krise har altså ikke betydet, at virksomhederne har foretrukket at lade fyringerne gå ud over de ældre medarbejdere over 60 år.

Ifølge arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv, Ole Steen Olsen, beholder virksomhederne tværtimod den ældre del af medarbejderne i stedet for at opfordre dem til at gå på efterløn.

»Man kunne frygte, at krisen ville betyde, at mange ældre vil trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet – eller blive udvalgt i fyringsrunder til fordel for de unge. Men det er ikke sket,« siger han.

Forbudt at diskriminere
Det kommer ikke som en overraskelse for Henning Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet, at virksomhederne beholder de ældre i tider med mange fyringsrunder.

»Det ville være horribelt og direkte diskriminerende, hvis arbejdsgiverne fyrede de ældre på grund af deres alder,« siger han og henviser til Ligebehandlingsnævnets afgørelse i sidste uge, hvor syv mennesker over 60 år fik erstatning for uberettiget fyring. En afgørelse, beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) roste, fordi den er principiel. Det er nemlig den første af sin slags.

Fra 1. januar i år blev det nemlig forbudt at diskriminere ældre ved at forskelsbehandle ældre på grund af deres alder.

»Netop det, at der nu er faldet dom kan få afgørende betydning for andre ældre, hvis de føler sig diskrimineret,« lyder Henning Jørgensens vurdering.

Han spår, at der vil komme flere erstatningssager fra ældre medarbejdere, der ikke vil acceptere en fyring, fordi de er oppe i alderen.

»Fagforeningerne vil ganske sikkert holde godt øje med om arbejdsgiverne overholder den nye lov,« spår han.

Nej til efterløn
At de ældre bliver på jobbet, hænger også sammen med, at arbejdsgiverne kan se flere fortrin ved at beholde de ældre, eksempelvis har de lavere sygefravær end børnefamilier.

»De ældre har desuden en stor viden at trække på,« siger Ole Steen Olsen, der spår, at der især bliver et stort behov for at ældre rådgiver andre ældre, eksempelvis inden for finansiering og i banker.

»De vil ikke have en ung rådgiver, men en, som kender deres livssituation,« lyder det fra ham.

Han tilføjer, at der jo heller ingen grund er til at lade ældre stoppe med at arbejde, hvis de ellers er raske og skarpe i pæren.

For når krisen vender, bliver der brug al den arbejdskraft, der kan opdrives. Og hvis de ældre først er stoppet på arbejdsmarkedet, kommer de sjældent tilbage. Derfor ser Dansk Erhverv gerne, at efterlønnen afskaffes.

»Når økonomien igen kommer i gang, vil der blive mangel på kvalificerede medarbejdere. Også medarbejdere med de kompetencer, som de ældre medarbejdere besidder,« siger Ole Steen Olsen fra Dansk Erhverv.

En anden grund til at de ældre bliver på arbejdsmarkedet, er ifølge Henning Jørgensen, at flere ældre har tabt penge i krisen og ganske enkelt ikke har råd til at gå på efterløn.