Aktive erhvervsfolk rykker    ind i bestyrelseslokalerne

Stadigt flere yngre og aktive erhvervsfolk rykker ind i bestyrelserne. Direktion og ejer sætter pris på bestyrelsesmedlemmer, der er skarpe og opdaterede. Men de aktive erhvervsfolk giver nye udfordringer for bestyrelsesarbejdet.

Niels B. Christiansen, Administrerende direktør i Danfoss siden 2008 Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte opsigt, da Grundfos’ nye topchef, Mads Nipper, tidligere på året trådte ind som menigt bestyrelsesmedlem i kriseramte B&O samtidig med, at han overtog roret i et ligeledes presset Grundfos. Hvordan kunne han få tid til det, spurgte blandt andre Berlingske Business kommentator.

Men Mads Nipper er blot en del af en ny tendens. Virksomhedernes direktioner og ejere kræver aktive erhvervsfolk, som er skarpe og opdaterede, og de skal helst indtage en toppost i erhvervslivet.

Sådan lyder meldingen fra en række fremtrædende topfolk i dansk erhvervsliv, som Berlingske Business har talt med.

Tendensen bekræftes af Økonomisk Ugebrev, som tidligere på året offentliggjorde en analyse af bestyrelsesprofilen i børsnoterede, danske selskaber.

Heraf fremgår det, at bestyrelserne bliver stadigt yngre. Hvor 38 pct. af bestyrelsesmedlemmerne valgt på generalforsamlingerne i 2013 var over 56 år, gjaldt det kun 23 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i 2014. Samtidig er andelen af helt »unge« medlemmer under 45 år næsten tredoblet fra 11 pct. til 27 pct.

»Både virksomhedens ledelse og ejerne lægger stadigt større vægt på, at bestyrelsesmedlemmer er skarpe og har føling med, hvad der sker ude i erhvervslivet. Man kan godt holde sig skarp, selv om man ikke er aktiv erhvervsmand, men mange bestyrelsesmedlemmer har forsømt at gøre det. Derfor ønsker flere virksomheder aktive topchefer og finansdirektører i bestyrelserne,« siger Morten W. Langer, chefredaktør på Økonomisk Ugebrev.

Medicovirksomheden Ambu, der det seneste års tid har set sin aktiekurs stryge i vejret, er en af de virksomheder, der bevidst har valgt at gå efter en bestyrelse med aktive erhvervsfolk. I dag er alle bestyrelsesmedlemmer aktive folk med hænderne på rattet, inklusive formand Jens Bager, der er administrerende direktør i ALK Abelló.

»Som CEO mener jeg, det er en styrke at have bestyrelsesmedlemmer, der bidrager med en nutidig og relevant erfaring fra deres daglige virke som topchefer. Det udfordrer og udvikler ledelsen at sparre med bestyrelsen, og man kan blive inspireret af, hvordan de gør det i hverdagen. Desuden ved vi, at det har betydning for for eksempel de store amerikanske organisationer, der investerer i Ambu,« siger Lars Marcher, der er administrerende direktør i Ambu og ikke selv har bestyrelsesposter i erhvervsvirksomheder.Novo Nordisks viceadministrerende direktør, Kåre Schultz, der er formand for bryggeriet Royal Unibrew og medlem af Legos bestyrelse tror, at tendensen med aktive erhvervsfolk i bestyrelsen er kommet for at blive, men den giver nye udfordringer for bestyrelsesformændene.

»Det bliver en større udfordring for formændene at sikre harmoni i bestyrelserne og mellem bestyrelsen og direktionen, fordi engagementet, detailkendskabet og det operationelle drive bliver større hos bestyrelserne. Det kræver en lidt mere aktiv ledelse fra formandens side for at sikre, at man får en harmonisk dialog mellem bestyrelsen og direktionen, som jo 100 procent har det operationelle ansvar,« siger Kåre Schultz.Danfoss’ topchef, Niels B. Christiansen, er blandt de topchefer, der har flest bestyrelsesposter, inklusive en formandspost i kapitalfonden Axcel og en menig post i A.P. Møller - Mærsks bestyrelse. Samtidig har Danfoss også selv opbygget en bestyrelse af aktive erhvervsfolk. Han mener, at aktive erhvervsfolk i bestyrelsen er nødvendige.

»Verden er til, at man skal kunne korrigere kursen her og nu, hvis noget ser forkert ud. Hvis vi lige pludselig har et stort problem i Tyskland, og alle andre ikke ser ud til at have det, får jeg travlt med at se på, hvad vi gør forkert. Men hvis jeg går til bestyrelsen, og de der siger, at de ser samme billede, kan jeg tage det mere roligt,« siger Niels B. Christiansen, der mener, at aktive bestyrelsesmedlemmer i Danfoss og hans egen bestyrelseskarriere kan tilskrives æren for, at Danfoss i dag er blevet dygtig til HR og indkøb .

Ifølge Morten W. Langer er konkret afkast af bestyrelsesarbejdet for den virksomhed, man er direktør i, afgørende, hvis en topchef skal kunne retfærdiggøre, at deltage i tidskrævende bestyrelsesarbejde. Samtidig skal bestyrelsesformændene også tænke sig om, inden de går på jagt efter aktive erhvervsfolk.

»Bestyrelsesformænd skal især finde ud af, hvilke kompetencer de har brug for i bestyrelsen. Først som nummer to kommer det ind at få fat i aktive erhvervsfolk,« siger Langer.