Aktiv pensionsboss går alternativ vej

AP Pensions adm. direktør, Søren Dal Thomsen, bytter i stigende grad klassiske obligationer ud med skov i USA, sol i Spanien og nu jord i Danmark.

Med en arbejdsdag på cirka ti timer er der ikke meget fritid, så når endelig Søren Dal Thomsen holder fri, må det gerne være aktivt i naturen. Foto: Asger Ladefoged
Læs mere
Fold sammen

Hvordan sikrer man et godt afkast af 118.000 kunders pensionsformue på knap 90 mia. kr., når de klassiske obligationer giver en rente, der er til at overse?

I AP Pension har adm. direktør Søren Dal Thomsen valgt at fokusere på alternative investeringer, hvilket omfatter skovdrift i Nordamerika, solceller i Spanien og nu dansk landbrugsjord, der forpagtes ud til landmændene. Hvis sidstnævnte går efter planen, kan der hurtigt blive tale om en investering på et milliardbeløb af den samlede formue på knap 90 mia. kr.

Forud for investeringen ligger flere års arbejde, hvor Søren Dal Thomsen og AP Pension har afsøgt mange forskellige muligheder og konstruktioner, inden den nuværende blev valgt.

Generelt er Søren Dal Thomsen kendt for sin grundighed og at have gjort sit hjemmearbejde ordentligt, men herunder ligger også at kende sine begrænsninger. Derfor sørger Søren Dal Thomsen for at alliere sig med eksperter på de områder, som han ikke selv har mulighed for at sætte sig 100 pct. ind i, hvilket blandt andet sker, når AP Pension investerer i så alternative aktiver som skov, sol og jord.

Grundigheden er blandt andet en konsekvens af det store ansvar, det er at investere andres penge, men det betyder også, at en typisk arbejdsdag hedder otte til atten og så et par timers arbejde igen om aftenen.

Skov, sol og jord fylder samtidig en stor del af pensionsbossens sparsomme fritid, der gerne tilbringes aktivt i naturen. Med mange timer på kontoret er det vigtigt at holde sig fysisk sund og holde kroppen ved lige, mener direktøren, der kaster sig ud i et væld af forskellige sportsgrene.

Godt nok er der ikke længere tid til Land Rover-orienteringsløb i skoven, mens det også kun bliver til et par enkelte jagtture om året. De er byttet ud med mere aktive former for sport, og derfor står den nu oftere på den klassiske direktør-disciplin løb – Søren Dal Thomsen har blandt andet tilbagelagt tre maratonløb – mens også cykling vinder frem. AP Pension er sponsor af Sjælsø Rundt, og derfor deltog Søren Dal Thomsen i årets løb, mens han for at få lidt alsidighed også gennemførte det svenske 90 km lange langrendsløb Vasaløbet i år.

Med opvækst i Aarhus har Søren Dal Thomsen som dreng spillet fodbold på AGFs træningsanlæg, Fredensvang, og han er da også stadig »GFer« – det slipper jeg aldrig, som han siger. Men da fritiden er knap og bopælen i Søborg nord for København, bliver det oftest på lægterne i F.C. Københavns Parken, når Søren Dal Thomsen ser fodbold.

Han elsker at rejse og har været det meste af verden rundt med sin kone Lea og børnene Andreas på 11 år og Anne Sofie på 14 år. Denne sommer står den dog på dannelsesrejse i Danmark.

Børnene er fyldt med en masse viden om alt muligt, men det må ikke ske på bekostning af en basisviden om dansk historie og dansk geografi, bedyrer Søren Dal Thomsen. Derfor er det bestemt, at børnene skal kunne sætte 25 ud af de 30 største byer på landkortet – ellers tager de turen rundt igen næste år. Blandt destinationerne er Skagen, bondegårdsferie ved Mariager Fjord og badehotel på Als, hvor børnene formentlig vil blive spurgt til historien om Dybbøl Mølle på køreturen undervejs.