Akademikerne vinder kampen om de nye job

De kloge hoveder er de største vindere i jobopsvinget. Martin Kamp Lærke Madsen er cand.merc. og ansat i tømrervirksomheden Raunstrup. Han er en af de nye vindere i jobopsvinget, mens de ufaglærte har det svært, viser to ny analyser.

6.000 akademikere fik sidste år job i den private sektor. Blandt dem er cand. merc. Martin Kamp Lærke Madsen, der som byggeleder er den første akademiker i tømrervirksomheden Raunstrup A/S. Foto: Mikkel Berg Pedersen Foto: Mikkel Berg Pedersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Martin Kamp Lærke Madsen har sat sig godt til rette i stolen som afdelingsleder for ­Bygningsservicecentret i tømrervirksom­heden Raunstrup A/S, der har lidt over 300 ansatte. Han er uddannet cand.merc. i finansiering og international handel fra Aarhus Universitet, og han er den første akademiker i Raunstrup.

Martin Kamp er gået nye veje og er en af vinderne i det danske jobopsving siden finanskrisen. Nye tal viser, at akademikerne for alvor er begyndt at indtage arbejds­markedet. Sidste år blev en tredjedel af alle nye job besat af en af de kloge hoveder med en lang videregående uddannelse. Det til trods for at den gruppe kun udgør 12 pct. af arbejdsstyrken. Det viser en undersøgelse fra Akademikerne, som er a-kasse for personer med en lang videregående uddannelse. ­Lignende tal ses i en analyse fra Arbejder­bevægelsens Erhvervsråd, AE.

Martin Kamp lægger ikke skjul på, at han gik målrettet efter at komme ud i en mindre virksomhed, da han var færdig med sin uddannelse.

»Min motivation var, at jeg gerne vil ind i en virksomhed og have berøring med hele beslutningskæden. Mange af mine studiekammerater kommer ind hos Novo Nordisk og nogle af de andre store virksomheder i finansafdelingen. Men jeg vil gerne ind og sidde tættere på direktionen i virksomheden og have berøring med de strategiske beslutninger,« siger Martin Kamp, der har haft to job i Raunstrup.

Nøgleperson

Han kom ind i virksomheden på et tidspunkt, hvor den ikke kunne vækste mere på den manuelle måde. Der var nødt til at komme helt andre boller på suppen, og her har Martin Kamp været en af nøglepersonerne.

Han har haft flere roller i virksomheden, og nu sidder han i Bygningsservicecentret.

»Jeg har absolut ikke fortrudt mit valg. Drivkraften er, at vi gør noget, som ingen andre har gjort. Hvis der kommer en kunde ind uanset hvor i landet, får vedkommende en strømlinet proces samt service og faktura fra samme sted,« siger Martin Kamp.

»Byggerbranchen har tidligere været præget meget at mistro mellem kunderne og virksomhederne. Stridspunktet var ofte, om det var det rigtige materialeforbrug og timeforbrug, der blev opgjort. Nu har vi skabt en åbenhed over for vores kunder med fuld gennemsigtighed. Vi laver noget, som ingen andre i branchen gør,« siger Martin Kamp.

Ufaglærte ramt hårdt

I analysen fra både AE og Akademikerne kan man se, at Martin Kamps eksempel absolut ikke er det eneste. AE har set på udviklingen i beskæftigelsen siden begyndelsen af 2013, da det efter finanskrisen igen begyndte at gå fremad på det danske arbejdsmarked. Tallene viser, at beskæftigelsen for personer med videregående uddannelser er steget med 33.000 personer i de seneste tre et halvt år, mens de tilsvarende tal for de faglærte og ufaglærte viser dyk på henholdsvis 2.000 personer og 21.000 personer.

Akademikerne har set på tallene for kun 2015. I den analyse kan man se, at der sidste år kom 10.000 flere akademikere i arbejde ­– personer med en bachelorgrad. For de faglærte samt personer, der har grund­skolen som uddannelse, faldt beskæftigelsen. Personer med grundskolen som uddannelse bliver i analyserne betegnet som de ufaglærte.

I begge analyser er der kun set på danskere. Der er en stor gruppe udlændinge og indvandrere, som er kommet i beskæftigelse, men her kan man ikke se, hvilken uddannelse de pågældende personer har.

Alligevel mener analytiker fra AE Emilie Agner Damm, at resultaterne er klare.

»I virkeligheden er det nærmest alle, som vinder, bortset fra de ufaglærte. Da krisen kom, ramte det de ufaglærte rigtigt hårdt. Siden begyndelsen af 2013 er beskæftigelsen steget, men de ufaglærte følger bare ikke med. De er ikke kommet i beskæftigelse i samme grad. Det skyldes, at arbejds­markedet har ændret sig. Der bliver efterspurgt mere af den kvalificerede arbejdskraft,« siger Emilie Agner Damm.

Mere uddannelse er nøglen

Fagforeningen 3F har de ufaglærte som medlemmer, og her er man ikke i tvivl om, at ufaglærte bliver fortrængt mange steder på arbejdsmarkedet. Cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen påpeger, at det i øjeblikket går frem for de ufaglærte i nogle brancher som eksempelvis transport, bygge og anlæg. Omvendt går det tilbage i andre. Blandt andet i den offentlige sektor.

»Det afspejler, at med stigende globalisering kommer der mere pres på de manuelle job. Jeg synes, at historien viser, at der skal rigtigt meget gang i arbejdsmarkedet, før der kommer mere gang i de ufaglærte job. Det så vi sidste gang i nullerne, men dengang var der også virkelig tryk på arbejdsmarkedet,« siger Frederik I. Pedersen.

Han mener derfor, at når regeringen til efteråret går i gang med forhandlinger om en ny 2025-plan for dansk økonomi, er det altafgørende at se på opkvalificering og efteruddannelse.

»Det bliver hovedudfordringen. Der bliver hænder nok at tage af på fremtidens arbejdsmarked, men det skal være de rigtige. Med det uddannelsesmønster, vi har i dag, vil vi ikke kunne imødekomme de behov, som virksomhederne har i fremtiden. Vi risikerer at stå med et ordentligt velfærdstab, hvis vi ikke får gjort noget ved uddannelsen af arbejdskraften,« siger Frederik I. Pedersen.