Akademikere er blevet mindre kræsne

Færdiguddannede akademikere er så desperate for at få arbejde, at de i stigende grad er at finde på ansøgerlisten til lavtlønsjob

En gruppe jobsøgende fra DJØF tager på bustur til 3 små og mellemstore virksomheder, for at få øjnene op for, hvilke muligheder, de overser. Her besøger de arkitektfirmaet Kant på Nørrebro (arkiv). Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

De fine fornemmelser er på retur blandt nyuddannede akademikere på jobjagt. Deres ansøgninger dukker stadig oftere op i bunken, når små- og mellemstore virksomheder søger kontoransatte til bogholderi og administrativt arbejde. Det er en ny tendens, som vikar- og rekrutteringsbureauet Randstad har bemærket.

»Vi har flere ansøgere med akademisk baggrund og få års erfaring, som søger stilinger, de i virkeligheden er overkvalificerede til,« siger Steffen Wulff, der er leder af Randstads afdeling i København.

De unge akademikere er indstillet på, at de i første omgang ikke kommer til at bruge deres akademiske kompetencer.

»Men de håber eksempelvis, at de på sigt kan konvertere en stilling som kontormedarbejder til konsulent og derved gøre brug af deres akademiske uddannelse,« siger Steffen Wulff.

At de unge akademikere er blevet mindre kræsne opleves også hos fagforeningerne.

»De nyuddannede er blevet bevidste om, at de ikke kan få drømmejobbet med det samme. Den høje dimittendledighed betyder, at de i stigende grad søger arbejde, som ligger uden for deres umiddelbare fagområde, eksempelvis i mere administrative job, med håb om at jobbet udvikler sig i en mere akademisk retning,« siger chefkonsulent Mette Knudsen fra DJØF, der er fagforening for jurister, økonomer og statskundskabere.

Antallet af unge akademikere, som kun vil arbejde for Udenrigsministeriet, Novo Nordisk og A.P. Møller - Mærsk går nedad, lyder det fra fagforeningen.

»De søger mere bredt og ikke kun i de store virksomheder, som giver mest prestige,« siger Mette Knudsen.

En undersøgelse fra september udarbejdet af DJØF viser, at 28 procent af de studerende overvejer at søge deres første job i små og mellemstore virksomheder.