Akademiker-a-kasse åbner iværksætterhus 1. maj

Fremtidens arbejder er iværksætter, lyder den provokerende påstand fra akademikerne på arbejdernes internationale kampdag.

Fremtidens arbejder er iværksætter, mener Akademikernes A-kasse. Derfor åbner de et iværksætterhotel med 100 pladser, og de gør det på arbejdernes internationale kampdag, 1. maj, for at sende et signal til fagbevægelsen om at tage iværksætter og atypisk ansattes vilkår på dagsordenen, siger vicedirektør Mette Gregersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Farvel til de røde faner og god dag til et liv som selvstændig erhvervsdrivende. Skal man tro Akademikernes A-kasse, AKA, er fremtidens arbejder ikke lønmodtager, men iværksætter.

Derfor benytter a-kassen, der med 210.000 medlemmer, er landets største for danskere med en universitetsuddannelse i bagagen, 1. maj til at indvie et nyt iværksættermiljø med plads til 100 håbefulde akademikere og studerende, der drømmer om at blive selvstændige.

»Fremtidens arbejder bliver i højere grad iværksættere og selvstændige eller arbejder i andre former for atypisk ansættelse. Det er en udvikling vi gerne vil spille en aktiv rolle i, for vi ved, at flere akademiske iværksættere skaber vækst og dermed nye job, men samtidig er der brug for, at iværksættere og folk i atypisk ansættelser får ordnede forhold,« siger Mette Gregersen, vicedirektør i Akademikernes A-kasse.

Det nye iværksættermiljø får til huse i nyrenoverede lokaler i AKAs hovedkontor tæt på Vesterport Station i København. Tilbuddet retter sig mod a-kassens 210.000 højtuddannede medlemmer, uanset om de er beskæftigede eller ledige, og mod a-kassens studentermedlemmer, og kravet er, at man har en god idé til et projekt, som kan blive til en selvstændig virksomhed.

AKA tilbyder ud over kontorfaciliteter at hjælpe netværksaktiviteter med de øvrige iværksættere i gang, lige som det også bliver muligt at trække på a-kassens virksomhedskonsulenter. Samtidig arbejder AKA åå at få en række co-brandede samarbejder op at stå med forskellige eksperter i iværksætteri, og at få etableret et mentorkorps for iværksættere.

Meningen er, at akademikere og studerende med en lille iværksætter i maven, inden for en periode på omkring 13 uger skal have fundet ud af om forretningsidéen kan briste eller bære.

»Vi etablerer en slags rugekasse. Vi henvender os til iværksættere i den helt tidlige fase, inden man har etableret en egentlig virksomhed, men hvor man skal have udviklet sin idé og lavet en forretningsplan. Når man først er i gang med virksomheden eller har fundet ud af, at idéen ikke holder, flytter man ud. Det bliver ikke en varmestue,« siger Mette Gregersen, der ikke nødvendigvis regner med, at alle iværksættere vil være på kontoret fra 9 til 16.

»Ledige, der bruger kontoret, skal fortsat være jobsøgende, de studerende skal passe deres studier og folk, der er i beskæftigelse, vil måske kommer om eftermiddagen eller aftenen,« siger Mette Gregersen.

Men mener du virkelig, at vi alle sammen bliver iværksættere i fremtiden?

»Alle skal ikke bare være iværksættere. Lønmodtagerkulturen er kommet for at blive. Men vi vil få flere iværksættere og folk, der arbejder i atypiske ansættelser i fremtiden. Vi vil gerne spille en mere aktiv rolle i den udvikling.«

Hvorfor er det en opgave for en a-kasse?

»Vi vil også gerne andet, herunder at være med til at skabe vækst og arbejdspladser. Det kan vi med dette initiativ.«

I lancerer initiativet på Arbejdernes Internationale Kampdag, 1. maj, hvor fagbevægelsen markerer kampen for ordnede løn- og arbejdsvilkår. Hvordan rimer det med, at I støtter op om iværksættere og folk, der arbejder i atypiske ansættelser?

»Vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi som samfund er nødt til at forholde os til, at mange i dag arbejder på andre måder end den gængse lønmodtageransættelse. Lønmodtagere er kommet for at blive, men der har også udviklet sig et andet arbejdsmarked, som vi er nødt til at tage hånd om. Det kræver nytænkning fra vores side, men også fra politisk hold, hvis vi skal sikre ordnede løn- og arbejdsvilkår for dem. Vi mener, at vores iværksættermiljø er med til at skabe bedre forhold for gruppen af atypisk ansatte,« siger Mette Gregersen.