Aircondition spreder massevis af bakterier

Mange dårligt vedligeholdte klimaanlæg spreder skadelige bakterier i luften. I 2004 blev der fundet legionella-bakterier i fire ud af seks prøver af kølevandet fra airconditionanlæg på større danske virksomheder.

Aircondition kan være en gave på en varm sommerdag, men i mange tilfælde rummer pakken langt mere end kold luft. En stor del af de klimaanlæg, der i dag findes i biler, kontorer og private hjem, er inficeret med bakterier, som kan give astma, allergi og i værste fald livstruende sygdomme.

»Blandt lungemedicinere er det en velkendt problemstilling, at den slags anlæg spreder en masse møg i luften. De er fulde af skidt og fugt, og det er ideelle betingelser for svamp og bakterier, der giver kløe, allergi og problemer med at trække vejret,« siger Arne Høst, der er ledende overlæge på Odense Universitetshospital og ekspert i allergi.

Problemet genkendes af Europas største leverandør af aircondition til biler, Waeco A/S.

Her bliver man stadig oftere kontaktet af bilister, hvis øjne og næse løber i vand og gør ondt, når der tændes for den kolde luft.

»Det er fordi anlæggene ikke bliver brugt nok. Det er kulden fra køleren, der holder bakterierne væk, og hvis den står stille flere uger, bliver infektionen så voldsom, at den ikke forsvinder igen af sig selv,« siger selskabets administrerende direktør, Per Flensted.

Oftest er der tale om angreb af skimmelsvamp, men ind imellem bliver der også konstateret langt farligere bakterier i den kølige luft.

I 2004 blev der fundet legionella-bakterier i fire ud af seks prøver af kølevandet fra airconditionanlæg på større danske virksomheder.

»Det giver en infektion, som er meget alvorlig for ældre og syge mennesker. Det giver svær betændelse i lungerne og blodet, og får mange er det faktisk dødeligt,« siger overlæge Arne Høst til metroXpress.

Kilde: metroXpress