Afgørelsens time for falleret finansmand

Retsopgøret efter finanskrisen fortsætter tirsdag, hvor retssagen mod den tidligere ejendomsmatador Steen Bryde går i gang. Op mod fem års fængsel venter, hvis han kendes skyldig, lyder vurderingen.

Steen Bryde for otte forhold inden for groft skyldnersvig, mandatsvig og skattesvig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Steen Gude har været der. Det samme har Kenneth Schwartz Thomsen og en række andre tidligere ejendomsmatadorer. Først faldt de på stribe, da krisen ramte, og nu står de i kø foran retssystemet i Bagmandspolitiets retsopgør efter finanskrisen. Tirsdag er det så Steen Brydes tur til at tage plads i retssalen og forsvare sig mod anklager om svig i millionklassen.

Sagen kommer til at udspille sig ved byretten i Lyngby, hvor finansmanden Steen Gude for godt et år siden blev idømt seks års fængsel for skyldnersvig og bedrageri og omgående ankede til Østre Landsret.

Bagmandspolitiet, som officielt lyder navnet Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, har anklaget Steen Bryde for otte forhold inden for groft skyldnersvig, mandatsvig og skattesvig.

Sagen handler om forhold, der har ført til tab eller risiko for tab på omkring 50 millioner kroner.

Professor i strafferet Lars Bo Langsted ved Aalborg Universitet har tidligere vurderet over for Berlingske Business, at Steen Bryde risikerer tre til fem års fængsel, hvis han kendes skyldig.

Tilbage i 2005 købte den nu krakkede velhaverbank Capinordic et selskab, hvor Steen Bryde var revisor. Mødet med Capinordic fik Steen Bryde til at sælge en del af sit revisorselskab til banken, hvor han efterfølgende blev direktør.

Samtidig opkøbte han et stigende antal ejendomme i sit selskab Bryde Gruppen. Men i 2007 skete det, Steen Bryde senere selv har kaldt sit livs dumhed. Han begyndte at opkøbe store aktieposter i det dengang nyligt noterede rederi Nordic Tankers.

Det fik ham på kollisionskurs med selskabets ledelse og de øvrige aktionærer, som frygtede, at han ville sælge skibene fra og placere sine risikable ejendomsprojekter i selskabet.

Ifølge Steen Bryde selv var formålet at omdanne rederiet til et investeringsselskab med forbillede i Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Projektet fik modstanderne til at melde ham til Finanstilsynet, da de mente, han var forpligtet til at give indløsningstilbud til de øvrige aktionærer.

Otte måneder senere gav Finanstilsynet Steen Bryde medhold, men da var det for sent. Finanskrisen rasede, og han kæmpede med voldsomme tab på både ejendomme og aktieposter.

I efteråret 2008 havde bankerne opsagt Steen Brydes engagementer, hans to selskaber kollapsede, og han gik personligt konkurs. Anklagen om skyldnersvig lyder på, at han skulle have forsøgt at føre værdier ud af Bryde Gruppen inden konkursen - med betydelige tab til kreditorerne til følge.

Kurator Henrik Sjørslev fra Lett vurderede, at kravene mod selskabet løb op i mere end én milliard kroner - heriblandt fra godt 30 banker.

I august 2009 formulerede Bagmandspolitiet så den sigtelse, der for et år siden blev en tiltale og tirsdag altså skal prøves i retten. Han anklages desuden for skattesvig i forbindelse med pensionsudbetalinger samt sammen med to andre for mandatsvig, som gav tab for over 20 millioner kroner til Nordic Tankers.

Steen Bryde oplyste allerede, da anklageskriftet blev offentliggjort i januar 2013, at han begærer frifindelse.

Da det såkaldte Rangvid-udvalg udgav sin rapport om finanskrisens årsager og lærdomme tidligere på året, blev det nævnt, at en unavngiven gruppe på 17 personer havde »meget med krisen at gøre«. Det havde de, fordi de i slutningen af 2007 via i alt 1.700 selskaber havde lån for ikke mindre end 21 milliarder kroner i ni nu krakkede pengeinstitutter; Roskilde Bank, Amagerbanken, Fionia Bank, Fjordbank Mors, EBH Bank, Max Bank, Eik Bank, Sparekassen Østjylland og Gudme Raaschou Bank.

Steen Bryde menes at være på den 17 personer lange liste, og det samme gør sig gældende for tidligere ejendomsmatadorer som Steen Gude og Roskilde Banks største kunde Kenneth Schwartz Thomsen.

Han gik i 2010 konkurs med en gæld på omkring 2,1 mia. kr og blev i 2013 idømt fem års fængsel og en bøde på 56 millioner kroner for skatte- og afgiftsunddragelse. Han har, ligesom Steen Gude, anket sin dom til Østre Landsret.

I morgen tages der så hul på endnu et kapitel i finanskrisens retslige efterdønninger, når Steen Bryde starter sine besøg hos retten i Lyngby. I alt 15 retsdage er afsat med sidste dag 26. marts og mulighed for forlængelse.