Afgørelsen er faldet, kutymefridagene må inddrages

Sagen om kutymefridagene juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag er blevet afgjort til arbejdsgiverens fordel. Det er altså vurderet, at staten kan inddrage fridagene.

Formand for Offentligt Ansattes Organisationer, OAO, Flemming Vinther. (Foto: Jesper Voldgaard) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slut med julefri i Skatteministeriet.

Sådan lyder afgørelsen i voldgiftsagen ifølge Moderniseringsstyrelsen. Voldgiftsagen skulle vurdere, om det var overenskomststridigt, da Skatteministeriet inddrog de såkaldte kutymefridage fra ministeriets ansatte.

Fredag aften blevet afgjort, at ministeriet må inddrage de tre fridage.

De tre fridage er juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag. Det har altså tidligere været såkaldt »kutyme«, at medarbejdere havde fri disse dage, men det blev af Skatteministeriet lavet om til arbejdsdage. Dog er de fleste arbejdspladser i ministeriet lukket netop disse dage, og medarbejderne er således tvunget til at bruge tre fridage fra deres resterende ferie.

Formand for Offentligt Ansattes Organisationer, OAO, Flemming Vinther, finder afgørelsen ærgerlig og retter kritik af ministeren for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

»Jeg håber ved Gud, at vi snart får en minister, der går ud og siger, at hun har en holdning til, hvad ordentlig og anstændig ledelse er, og ikke kun bakker op om ledelsen, uanset hvad den beslutter,« siger Flemming Vinther med henvisning til det samråd, der blev afholdt tidligere på måneden med Sophie Løhde. Her bakkede ministeren atter op om de statslige arbejdsgiveres ret til at træffe ledelsesbeslutninger uden hendes indblanding.

»Men bare fordi man har retten, er det ikke nødvendigt at anvende den, hvis man ønsker at have glade og motiverede medarbejdere, der ønsker at forblive i den offentlige sektor og ikke flygter til det private,« fortsætter Flemming Vinther over for Berlingske Business.

»Vi er skuffede«

Voldgiftsagen skulle helt konkret vurdere, om Skatteministeriet var i sin gode ret til at inddrage fridagene uden forhandlinger med fagforeningerne. Fagforeningerne med Akademikerne i spidsen mente, at det var i strid med overenskomsten, at ministeriet inddrog fridagene.

Formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard, er overrasket over afgørelsen og opfordrer arbejdsgiverne til at slå koldt vand i blodet, hvis de overvejer at gøre det samme som i Skatteministeriet.

»Vi må konstatere, at normen for betalte fridage ikke er den samme for statsansatte som for ansatte i den private sektor, hvor man almindeligvis har de betalte fridage. Fjernelsen af de betalte fridage er det samme som at sætte medarbejderne ned i løn. Vi er skuffede over afgørelsen og vil nu nærlæse præmisserne for at få klargjort, hvor vidtrækkende konsekvenserne for den offentlige sektor er,« siger Lars Qvistgaard til Berlingske Business.

Det er således blevet afgjort, at Skatteministeriet kunne inddrage fridagene, og frygten hos flere fagforeninger er nu, at dagene vil blive inddraget i resten af den offentlige sektor. Det er nemlig sket i Social- og Indenrigsministeriet, allerede før dagens afgørelse faldt.

Ingen garanti for øget produktivitet

Inddragelsen af kutymefridagene blev i december dråben, der fik bægeret til at flyde over for de statsansatte, der som konsekvens afbrød samarbejdet Sophie Løhde.

Flemming Vinther finder inddragelsen af fridagene forrykt:

»Vi bliver presset og presset, og nu skal vi ovenikøbet aflevere tre fridage. Det er forrykt,« siger han.

Fagforeningen Djøf understreger, at det langt fra er sikkert, at det øger produktiviteten, selv om man tvinger medarbejderne til at arbejde et antal dage ekstra om året.

»Spørgsmålet er, om adfærden bidrager til at skabe mere tilfredse medarbejdere, der glade og motiverede går på arbejde hver dag - og som gerne yder en ekstra indsats, arbejder over, eller logger på om aftenen, når ungerne er puttet, hvis opgaverne tilsiger det,« siger Sara Vergo formand for Djøf Offentlig.

Ifølge afgørelsen mener opmanden, højesteretsdommer Lars Hjortnæs, at Skatteministeriet kan inddrage de tre fridage med 3 måneders varsel. Det skriver Moderniseringsstyrelsen på sin hjemmeside.