Afgåede topchefer forgyldes med millioner

Dansk erhvervsliv betalte 110 millioner kroner i gyldne håndtryk i 2010. Eksperter ryster på hovedet.

Foto: Esben Salling
Finanskrisen har ikke fået dansk erhvervsliv til at holde igen med gyldne håndtryk til direktørerne.

En gennemgang af landets børsnoterede selskaber som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget viser, at der alene i 2010 blev udbetalt gyldne håndtryk for hele 110 millioner kroner til de fratrådte topchefer i dansk erhvervsliv.

Det er blandt andre selskaber som Genmab, Københavns Lufthavne, Sydbank samt kriseramte selskaber som Parken, H+H og Topotarget, der har valgt at forgylde deres afgående direktører.


Også de to krakkede finanskoncerner Amagerbanken og Capinordic har begge betalt tocifrede millionbeløb til henholdsvis Jørgen Brændstrup og Lasse Lindblad, der tidligere stod i spidsen for de to selskaber.

- Det strider mod alle retfærdighedsnormer, når danske virksomheder betaler så store gyldne håndtryk, når man tænker på, hvordan samme direktører prædiker mådehold og kræver tilbagegang i de ansattes løn, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.

Det viser blot, at nogle direktører føler sig højt hævet over de normer, der gælder for almindelige mennesker, siger Flemming Ibsen til Jyllands-Posten.

/ritzau/