Afdød direktør udnævnt til verdens bedste topleder

Selv mere end et år efter sin død taler Apple-stifterens økonomiske resultater for sig selv, da Steve Jobs er kåret til den bedste topleder. Novo-boss Lars Rebien Sørensen ligger også højt på listen.

Foto: KIMBERLY WHITE. Apples nu afdøde stifter Steve Jobs resultater sikrer ham førstepladsen på Harvard Business Reviews liste over de af verdens topchefer, der har præsteret bedst på den lange bane.
Læs mere
Fold sammen

Det er svært at overvurdere Apples stifter og mangeårige topchef Steve Jobs betydning for elektronikfirmaet. Selvom Jobs gik bort for over et år siden, topper han derfor stadig listen over de topledere i tidskriftet Harvard Business Review, der på den lange bane har leveret de bedste resultater.

Magasinets liste bliver lavet hvert tredje år og har til formål at gøre op med, at topledere ofte bliver vurderet på tallene i det seneste kvartalsregnskab. På samme måde fokuserer listen heller ikke på områder som popularitet og gennemslagskraft, som andre lignende kåringer gør det. I stedet ligger fokus på udviklingen i selskaberne børsværdi og stigning i aktieafkastet

Her er Steve Jobs med sine 17 år som chef for Apple en sikker vinder. En udvikling der også er fortsat efter Steve Jobs død. Her har Apple blandt andet været helt oppe på en værdi, der gjorde, at selskabet kunne kalde sig historiens mest værdifulde selskab på børsen.

Steve Jobs var også nummer et på listen, da den sidste gang blev gjort op i 2010. Fra 1997 til 2011, hvor Jobs døde, steg Apples børsværdi med 359 mia. dollars, og aktieafkastet steg med 35 procent.

Nærmeste konkurrent er Amazons adm. direktør Jeff Bezos, der på listen er klatret til nummer to fra en syvende plads i 2010. I den tid han har været chef er selskabets børsværdi steget med 111 mia. dollars.

Det danske islæt i den fornemme top 100 er Novo Nordisk-topchef Lars Rebien Sørensen, der indtager en position som nummer 20. Novo Nordisk børsværdi er perioden 2000 til 2012 vokset med 64 mia. dollars.

Harvard Business Reviews liste baserer sig på en gennemgang af 3.143 toplederes og selskaber i en række aktieindeks som S&P Global 1200, Shanghai and Shenzhen Stock Exchanges og MSCI Emerging Markets Latin America Index and AméricaEconomía 500. Listen er justeret for branche- og landemæssige forskelle.

Se billederne af de 20 bedste topchefer her.