Æslerne forsvinder fra Grækenland

Biler og skovbrænde er æslernes værste fjender.

Til billederne fra Grækenland hører æslerne på landevejene, enten som trækdyr eller som transportmiddel. Det er en del af af det, som turisterne kommer for, men den attraktion er ved at være en saga blot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Til billederne fra Grækenland hører æslerne på landevejene, enten som trækdyr eller som transportmiddel. Det er en del af af det, som turisterne kommer for, men den attraktion er ved at være en saga blot.

Siden 1950erne er antallet af æsler styrtdykket fra en halv mio. til små 20.000 i 1996. De store skovbrænde på Peloponnes i sommer gjorde det af med en del af resten, også fordi 40 pct. af Grækenlands æsler lever, eller rettere levede, på øen. Det skønnes, at der kun vil være 16.000 æsler tilbage ved årsskiftet 2007-2008.

Geoigos Arsenos, der er lektor ved Aristoteles-universitetets veterinære afdeling, siger til nyhedsbureauet AP, at fortsætter udviklingen, vil æselbestanden komme under 1000 inden for de næste ti år.

Æslerne er lige som meget andet faldet for moderniseringen. Hvis folk har mulighed for at lade sig transportere i motoriserede køretøjer vil de hellere det, fordi det både er hurtigere og mere bekvemt, men Hydra, en lille ø kun kort tid med luftpudebåd fra den CO2- og smogtyngede hovedstad, Athen, står fast.

Her er det hverken tilladt at cykle, køre i bil eller andre former for motoriserede køretøjer, her gør man som tilforn: Man benytter æsler og mulddyr, hvad enten det gælder transport af byggematerialer eller mennesker.

Det var også på Hydra, at der i weekenden blev afholdt en konference, for at gå i dybden med årsagerne til den svindende æselbestand.