Ældresagen: »Regeringen og Folketinget har et meget stort forklaringsproblem«

Højesterets dom om, at seniorerne på 65 bliver smidt ud af a-kasserne, gør Ældresagens direktør Bjarne Hastrup bitter. Det bliver et kæmpe tema til den kommende valgkamp, lyder det med skarp tunge.

Direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup og (i baggrunden) advokat Ebbe Holm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østre Landsret har sagt det, og nu siger Højesteret det altså også: I ryger ud af a-kassen, når I fylder 65 år.

Men det klinger hult hos direktøren for Ældresagen, Bjarne Hastrup, som siger, at »regeringen og Folketinget har et meget stort forklaringsproblem«.

»De opfordrer kraftigt folk til at blive på arbejdsmarkedet. De har oven i købet fjernet 70-årsalderen som en fast pensionsalder - det må man ikke have længere. Fint, men de vil ikke tage det sure med det søde og samtidig fjerne aldersbegrænsingen i arbejdsløshedsunderstøttelsen,« siger han.

De pensionsmodne mister retten til dagpenge, og så må de lade sig pensionere. Og »det er jo et rigtig dårligt signal«, siger Bjarne Hastrup.

»I det hele taget er det et rigtig dårligt signal, at man bliver smidt ud af sin a-kasse på grund af sin alder.«

Direktøren er overrasket. For sagen blev anført med henvisning til det var stridende mod EU's beskæftigelsesdirektiv, og at det betyder forskelsbehandling på grund af alder. Det er forbudt i EU.

Men det overrasker også direktøren, når man ser det i lyset af, at regeringen gerne vil have, at vi skal blive på arbejdsmarkedet så lang tid som muligt.

Men noget tyder på, at det også handler om et definitionsspørgsmål. Er a-kasserne en social ordning eller en arbejdsmarkedspolitisk ordning? Modsat Ældresagen betragter både Landsretten og Højesteret det som en social ordning, hvilket betyder, at man gerne må tage alder med i beslutningen. Og derfor stadfæster Højesteret altså Østre Landsrets dom fra 2012.

Bjarne Hastrup vil nu drøfte sagen med advokaten og dernæst med bestyrelsen i næste uge.

»Og så er der ingen tvivl om, at det her kan blive et stort tema i den kommende valgkamp. I vil gerne have, at vi leverer en kæmpe produktion på arbejdsmarkedet, men så må I også stille samme sikkerhedsgaranti som hos alle andre.«