Ægtefællen eller andre nære er syge

Kun i akutte situationer er det lovligt fravær, hvis den ansatte undlader at gå på arbejde, fordi ægtefællen eller andre nære i familien er syge.

Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Ligger manden derhjemme med halsbetændelse eller er bedstemor indlagt med galdesten, må den ansatte ikke blive væk fra jobbet for at passe den syge. Men er der tale om akut opståede og alvorlige situationer, er det en anden sag.
 
- Bliver den ansatte bliver ringet op og får at vide, at manden er blevet kørt ned, så gælder force majeure, hvor man smider, hvad man har i hænderne og kører over til intensivafdelingen. I det tilfælde vil man altid have adgang til at forlade arbejdet, hvis det er ægtefællen eller en anden nærtstående, fortæller Trine Schiørring Plesner.
 
Den ansatte har i det tilfælde dog ikke ret til at få løn, selv om der er tale om lovligt fravær.

- Selvom arbejdsgiveren i denne situation har lov til at trække den ansatte i løn, sker det nok ikke altid i den virkelige verden. I sådanne alvorlige situationer, vil mange arbejdsgivere undlade at trække medarbejderen i løn, siger Trine Schiørring Plesner.

Er et familiemedlem alvorligt sygt igennem længere tid, findes der inden for sociallovgivningen flere orlovsordninger, som giver lønmodtagere mulighed for at pleje den syge.