AE-Rådet: Brug for flere med kort og mellemlang uddannelse

Danmark kommer til at mangle uddannet arbejdskraft. Men det er ikke blandt de højest uddannede som ingeniører og læger, at manglen bliver størst i de kommende år.

Foto: flemming krogh
Der bliver derimod brug for langt flere med en kort eller mellemlang videregående uddannelse og for faglærte.

Læs Dagens Synspunkt: Uddannelses­toget skal have flere stationer

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der samtidig efterlyser øget fokus på at få løftet i 'uddannelsesbunden' frem for i toppen. Det skriver Information.

»Det virker, som om der politisk og i den generelle uddannelsesdebat hersker en forestilling og et mål om, at vi alle sammen skal være akademikere. Men den største udfordring ligger i virkeligheden blandt de faglærte, korte og mellemlange uddannelser,« siger Lars Andersen, direktør i AE, til Information.Ifølge undersøgelsen vil det danske arbejdsmarked i 2020 mangle næsten 300.000 faglærte og højtuddannede personer. Samtidig vil efterspørgslen på ufaglært arbejdskraft falde med mere end 210.000 personer.

Dermed er det ikke manglen på hænder, der er det største problem for fremtidens arbejdsmarked - snarere mangel på de rigtigt uddannede hænder. Og de hænder, der er mest brug for, er ifølge undersøgelsen ikke dem med de længste uddannelser.

De nye beregninger understreger ifølge Lars Andersen, at der er behov for en ændring i opfattelsen af det danske uddannelsessystem.»Vi skal have gjort op med det her elitære syn på uddannelse, for der er for meget fokus på den absolutte top i uddannelsessystemet.«

Den konklusion er arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet enig i:

»Man skal passe meget på med fremskrivningsberegninger på noget så komplekst som arbejdsmarkedet. Men der er ingen tvivl om, at der, hvor der kommer størst problemer i de kommende år, bliver i den offentlige sektor,« siger han og påpeger, netop den offentlige sektor beskæftiger mange med korte og mellemlange videregående uddannelser - blandt andet pædagoger, sygeplejersker og folkeskolelærere.

»Og det er her, manglen på uddannet arbejdskraft for alvor vil kunne ses og mærkes i de kommende år. Så selv om vi fremover selvfølgelig også vil få brug for flere akademikere, er det ikke her den største udfordring umiddelbart ligger,« spår han.