Advokat-boss på vanskelig mission

Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg, nyudnævnt topchef for advokatfirmaet Bech-Bruun, lægger op til en modernisering af det store advokatfirma. Han håber på flere kvindelige partnere, på eksterne bestyrelsesmedlemmer og på at få en »rigtig« direktion lige som i en »rigtig« virksomhed.

Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg er ny mand i spidsen for landets næststørste advokatfirma. Han vil gerne gå nye veje som topchef for Bech-Bruun, og hans lyst til at udfordre de gængse normer afspejler sig også i hans bilvalg. Han er en af de ca. 300 danskere, der kører rundt i en elbil af mærket Tesla. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nok de færreste, der køber en bil til 700.000 kroner på nettet. Endda ubeset. Uden at have prøvekørt den. Og to et halvt år før levering. Ja, faktisk kunne Bech-Bruuns nyudnævnte topchef, Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg, ikke en gang være helt sikker på, at bilen en dag ville blive hans.

»Firmaet kunne jo været gået konkurs undervejs,« som han siger.

Men Tesla kom over målstregen, og i dag er Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg en af de 300 danskere, der kører rundt i en Tesla, der er elbilernes svar på en Jaguar. Ikke at Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg er meget klimabevidst, men det tæller med på plussiden. Det, der især tiltalte Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg, var, at Tesla sætter nye standarder for, hvad en elbil kan.

Bilkøbet siger noget om Bech-Bruuns nye topchef. Han er ikke bange for at gå nye veje, og han har viljen og evnen til at gøre tingene anderledes og til at se verden med nye øjne.

Frem til udnævnelsen til managing partner, stod han i spidsen for Bech-Bruuns fagområde, EU- & Konkurrenceret. Her lagde han et nyt snit på forretningsområdet. Fra at være underleverandør til Bech-Bruuns øvrige fagområder og blot vente på, at telefonen ringede med nye opgaver, blev hans fagområde selvkørende med egne, store klienter med det resultat, at omsætningen på fagområdet steg med en pæn tocifret vækstrate på fem år, mens der samtidig var økonomisk krise og begyndende pres på markedet for advokatydelser.

Det hele blev sat i gang af en strategisk kortlægning af markedsmulighederne i krydsfeltet mellem statsstøtteret, konkurrenceret og udbudsret, hvor brancher og virksomheder blev gennemgået, så faggruppen kunne positionere sig optimalt.

Det er, hvad Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg også håber at gøre med Bech-Bruun som helhed ved at gennemgå alle ti forretningsområder og se, om der kan lægges nye snit, så skjult potentiale måske kan frigives. Hvad, det kan give af toplinjevækst, er for tidligt at gisne om.

Driften skal moderniseres

Også ledelsesmæssigt drømmer den nye Bech-Bruun-boss om at lægge et nyt snit.

»Jeg kommer ind med nye tanker om det at drive en virksomhed som vores på en mere moderne måde. Det kunne eksempelvis være forfriskende med eksterne bestyrelsesmedlemmer, og jeg håber også, at jeg vil få held med at professionalisere vores direktion. Ideelt set ville det være fantastisk, hvis jeg kunne gøre mig selv overflødig, fordi vi har erkendt, at man ikke nødvendigvis behøver at være både jurist, advokat og partner for at være topchef i et advokatfirma,« siger Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg.

Vovede, ja næsten kætterske ord fra den nye managing partner, der med sine 43 år er den yngste nogensinde i Bech-Bruun-regi. I Bech-Bruun og resten af advokatbranchen har »plejer« rigtig meget at skulle sige. Og den kollektive ejer- og ledelsesform, hvor alle skal være enige, har ikke gjort advokatfirmaer til frontløbere sammenlignet med resten af erhvervslivet. Marketing, HR og kommunikationsafdelinger er stadig relativt nye fænomener i advokatbranchen.

Men Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg er trods alt valgt af en enig partnerkreds, og der står respekt om ham for de resultater, han har skabt i sit eget fagområde. Han er, hvad man i advokatbranchen kalder en rainmaker. Det er er den amerikanske, ærefulde betegnelse for de partnere, der skaffer stor omsætning til advokatfirmaet.

Mur af tavshed

Og så er hans tanker om ledelse af et stort advokatfirma som Bech-Bruun i øvrigt heller ikke helt ukendte, men ikke nødvendigvis mere spiselige af den grund. Først gang, han luftede tanken om eksterne bestyrelsesmedlemmer, blev han mødt med en mur af tavshed.

Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg var dengang 34 år og netop hjemvendt fra Bruxelles, hvor han havde stået for etablering af et Bech-Bruun-kontor i den europæiske hovedstad. Han var netop blevet udnævnt til partner og deltog i sit første partnermøde, hvor et af emnerne var den overordnede ledelse af Bech-Bruun.

Partnerne var inddelt i grupper for at summe over, hvordan man bedst kunne tilrette ledelsen af et stort advokatfirma som Bech-Bruun. Også Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg blev opfordret til at komme med sit synspunkt.

»Jeg sagde, at Bech-Bruun burde få eksterne kompetencer ind i vores bestyrelse, og det gentog jeg, da jeg skulle fremlægge det på gruppens vegne. Jeg stod over for hele partnerkredsen og kan tydeligt huske reaktionen. Der blev helt stille i rummet,« husker han.Tror du, at der ville blive lige så stille i dag, hvis du foreslog det samme?

»Nej, vores firma og branchen har udviklet sig meget de seneste ti år, men om vi er helt modne til det, ved jeg ikke, men jeg kunne godt tænke mig at få det afprøvet. Eksempelvis at få en CEO for en stor dansk virksomhed ind i bestyrelsen. Eller en partner fra et udenlandsk advokatkontor. Vi bliver nogle gange hurtigt enige om, at vi har set lyset, og når vi så alle sammen er mere eller mindre ens, så...,« siger Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg og afbryder sig selv....så burde alle alarmklokker ringe?

»Ja, jeg tror, at eksterne kan bidrage med noget. Og jeg har ikke indtryk af, at grunden til, at der ikke sidder en masse eksterne bestyrelsesmedlemmer i toppen af danske advokatvirksomheder, er, at man har prøvet det og fundet ud af, at det ikke var en god idé,« siger Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg.

Realiteten er, at det næppe har været afprøvet, og at vi har til gode at se det første eksterne bestyrelsesmedlem i en dansk advokatvirksomhed.

Små skridt

Til en start har Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg taget fat, hvor han umiddelbart kan ændre noget, nemlig ved at forsøge at professionalisere Bech-Bruuns direktion. Han har netop ansat en vicedirektør, så Bech-Bruun nu får en tremandsdirektion med en managing partner, en økonomidirektør og en vicedirektør.

»I partnerejede virksomheder er det stadig sådan, at topchefen skal være partner for at have den fornødne forståelse og respekt internt. Mit håb er, at jeg om nogle år forhåbentlig har fået indarbejdet den her direktion, så den får en klasse og et niveau, som gør, at den vil blive taget alvorligt og respekteret som en direktion. Det er den rejse, vi skal på, så vi i partnerkredsen ender med at respektere, at vi har en professionel direktion, og at den ikke kun består af en managing partner, men af tre personer – og at de to andre ikke er hverken jurister, advokater eller partnere,« siger Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg.

Work-life balance

Den nye Bech-Bruun-boss har som alle andre på hans niveau knoklet til ud på de små timer og afbrudt ferier for at være til rådighed for advokatfirmaets store erhvervsklienter. Og hans nu niårige søn har også mere end en gang måttet underholde sig selv med sin iPad i et hjørne af kontoret efter skoletid, mens hans far var i telekonference med en vigtig klient.

Derfor kan det klinge hult, når Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg taler om work-life balance og lægger vægt på, at det overholdes af medarbejderne. Men det er ikke desto mindre også en af hans programerklæringer som ny topchef.

»Arbejdsmæssige peaks er en del af branchens natur, og det er en livsstil at være advokat på et kontor som vores. Men jeg mener, at det handler om at udnytte den fleksibilitet, der også er ikke mindst takket være IT og muligheden for at arbejde hjemmefra,« siger han.

Når han har mulighed for det, henter han sin søn lige fra skole og arbejder så om aftenen i stedet for, men han erkender også, at der er perioder, hvor man må have back-up for at få det derhjemme til at fungere. Men han vil strække sig langt for at holde på de gode hoveder, der ikke lige kan overskue kombinationen af familieliv og kravene på et stort advokatkontor. Han hiver et eksempel frem fra sit eget fagområde.

»Jeg havde en senioradvokat i min afdeling, som havde fået tvillinger og ville sige op og flytte til Italien. Jeg fik ham overtalt til at arbejde lidt sideløbende for os fra Italien. Han er nu tilbage og er tilmed blevet partner,« siger Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg.

Underskud af kvindelige partnere

Den lave andel af kvinder på partnerniveau er branchens ømme punkt. Pt. er der i Bech-Bruun kun ni kvindelige partnere blandt de 70 partnere. Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg håber, at Bech-Bruun med mere fleksible rammer kan ændre på kønsfordelingen i toppen.

»Vi har talentmassen til, at kønsfordelingen i partnerkredsen kunne være fifty-fifty, men skal jeg være realistisk, skal jeg nok nøjes med at håbe på en fordobling af det nuværende antal kvindelige partnere i de seks år, jeg har som erklæret mål at sidde i stolen,« siger han.

Hvis Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg i 2020 efter seks år på posten kommer i mål med sine tanker om, hvordan man driver en moderne advokatvirskomhed, kan han måske komme til at sætte nye standarder i advokatbranchen – ligesom Tesla har gjort det i elbilbranchen.