Årets overraskende udnævnelser

Ingen af nedenstående personer kunne man læse om i månederne op til udnævnelserne – af den grund at de kom udefra og fik topjobbet foran en lang række mere højtprofilerede kandidater.

Brian Petersen
Da bestyrelsesformand Henrik Gürtler fik navnet på Brian Petersen af en headhunter, havde han aldrig hørt om danskeren fra Proctor & Gamble. Københavns Lufthavne var på jagt efter en afløser for den pensionsmodne Niels Boserup og pludselig en dag dukkede der altså en dansker med base i Kina op i feltet af kandidater. Og det endte med, at Brian Petersen fejede de resterende kandidater af banen og efter mange år udlandet kunne han rejse retur til Danmark.

Mats Jansson
Mats Jansson sad ganske vist på en stor post i Sverige, som chef for den familieejede handelsvirksomhed Axel Johnson, der bl.a. havde en del detailaktiviteter, men han var på ingen måde med i favoritfeltet, når eksperter og presse skulle prøve at skyde sig ind på, hvem der skulle tage over efter Jørgen Lindegaard, der var taget til ISS. Men Janssons resultater hos Axel Johnson gav genlyd i headhunter-kredse i Sverige, og han slog en række oplagte favoritter – både interne og eksterne kandidater. Jansson startede i SAS den 1. januar i år.

Christian Clausen
Christian Clausen vandt duellen om magten i Nordens største bank, Nordea. Danskeren var ikke ligefrem en kæmpe overraskelse, men alligevel var det de færreste der havde troet på Clausen på den tunge post – bl.a. fordi han ikke har den store erfaring med detailbank-drift. Han overtager en bank der konstant sættes i forbindelse med konsolideringen i den europæiske banksektor – bl.a. fordi den svenske stat er ved at sælge en betydende aktiepost i banken.

Søren Kaare-Andersen
Søren Kaare-Andersen overraskede sin chef Peter Straarup, da han forlod BG Bank for at tage i mod topposten i lokalbanken Roskilde Bank. Straarup lagde ikke skjul på, at han ikke havde en afløser klar, da Søren Kaare-Andersen afleverede sin opsigelse. Kun en måned efter Kaare-Andersens afgang blev det offentliggjort, at BG Bank som selvstændigt brand blev droppet for 100 pct. at komme ind under Danske Bank-koncernens vinger.