Årets op- og nedture i dansk erhvervsliv

Carlsbergs regnskab 2013, Jørgen Buhl Rasmussen CEO. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Årets nedture


Buhls syv plager – på russisk
Det er ingen sjov øvelse at opremse de syv plager, som vil følge Carlsberg-direktør Jørgen Buhl Rasmussen ind i 2015 – og som vil lægge tungt pres på Carlsberg-direktøren. Men selv om vi har flere ting på »grimme-listen«, så vil det være én og kun én ting, som definerer, hvordan 2015 bliver for Jørgen Buhl Rasmussen.

Det er selvfølgelig Rusland – verdens største land og i flere år et af verdens hidsigste vækstlande – i hvert fald når det gjaldt øltørst. Men nu er tørsten om ikke slukket, så i hvert fald dæmpet og sanktioner, olieprisdyk og politisk uro giver ingen tro på, at der igen kommer gang i Carlsbergs altafgørende vækstmarked.

For Buhl Rasmussen er det skidt – rigtigt skidt. For Rusland var i flere år selve motoren i koncernen – så man internt i Carlsbergs russiske enhed talte om, at den virkelige magt i koncernen var flyttet derover. Nu skal Buhl Rasmussen genfinde vækstsporet, hvilket kun gøres med tunge og succesrige opkøb på nye vækstmarkeder. Det bliver dyrt – hvis det overhovedet er muligt i konkurrence med de stadig større konkurrenter.

B&O-bossen med de ni liv
Man taler om, at katte har ni liv. Normalt gælder det samme absolut ikke for topdirektører. Her på gossipredaktionen har vi derfor forgæves forsøgt at tælle de gange, B&O-direktør Tue Mantoni har trukket på kontoen over »CEO-liv«. Vi er ikke kommet frem til et fast antal – men tilbage står, at Tue Mantoni med nedjusteringer, mangel på opfyldelse af mål og i hvert fald en situation p.t., som er uendelig langt fra de visionære planer, han selv lagde frem ved sin tiltrædelse, må være ved at have opbrugt sin kvote – og derfor må have en plads i den røde del af farezonen i 2015.

Det er egentligt trist. For spørgsmålet er, hvad nogen skulle kunne have gjort anderledes med B&O? For Tue Mantoni kan have så mange visioner og rigtige planer, som det skal være, men når selskabets økonomiske og tekniske virkelighed ikke matcher ambitionerne, er det jo svært at opfylde målene. Så vi tror, at Mantoni får et svært – et meget svært – 2015, og vi krydser fingre for en langsigtet løsning for B&O, der ikke kan stå alene meget længere.

Altså Altor
Lad mig fortælle et lille eventyr – et økonomisk eventyr. For for kapitalfonden Altor var 2014 jo intet mindre end et fremragende økonomisk år. For fond II – fonden der nu nærmere kendes som OW-fonden – hev intet mindre end tre milliarder ud til investorerne, da OW Bunker blev sendt på børsen. De penge varmer formentlig i lommerne. Problemet er bare, at de ikke alene vil varme, men nærmere brænde også i 2015 – for intet tyder jo på, at OW Bunker-skandalen er ved at klinge ud, og det rammer også den danske chef, Søren Johansen.

Han har forsøgt at forklare sig ud af skandalen. Men helt ærligt, kolde juridiske kalkuler kan ikke sløre en basalt dårlig historie, hvor de som bekendt solgte OW og ikke stillede op, da selskabet krakelerede.

Det vil forfølge Altor og Søren Johansen i lang tid, og det vil med sikkerhed gøre det mere end svært for selskab og mand at levere et overbevisende salgs-pitch, når de næste gang forsøger at sælge et af deres selskaber.

Årets opture


Karens come-back
Fra at være skubbet til side og ud i grøften er Sydbank-direktøren Karen Frøsig kommet tilbage på banen. Der er blevet hanket op i styringen i Sydbank, tabene er aftagende og Sydbank-aktien for opadgående. 2015 kan godt gå hen og blive Karens år. Sydbanks egen mor Karen.

Gossipperne har tidligere været en smule efter Karen Frøsig, men ret skal være ret, nu kører det for Sydbank, og regionalbanken ligger lunt i svinget i det hidsige opløb, der er mellem Jyske Bank på den ene side og Nykredit på den anden. Cadeau til bankdirektør Frøsig.

Sydbank har igen og igen fastholdt, at banken er sin egen og ikke vil indgå i større alliancer. Så hvis Karen Frøsig spiller sine kort rigtigt, og hvorfor skulle hun ikke det, kan hun ligefrem profitere af denne kamp –og dermed abonnere på de bedste af produkterne fra de to kamphaner.

Skulle Sydbank ændre holdning og være åben over for frieri, jamen så vil både Jyske Bank og Nykredit trække i spenderbukserne, age til Aabenraa og overøse Karen Frøsig med kærlighedsbudskaber.

Per Banks storstilede plan

Det kan blive et stort år for topchefen i Dansk Supermarked, Per Bank – men ja, også et udfordrende år. I 2014 slog han døren op til den første Netto-butik i England i byen Leeds. Og går det som Per Bank prædiker, så skal der åbne mange flere Netto-døre i det engelske i 2015 og årene frem.

Det er ikke mange år siden, Dansk Supermarked solgte sine 190 Netto-butikker i England, men nu er Per Bank tilbage. Han kender det marked fra sin tid som direktør i den store detailhandelskæde Tesco. Netto-søsætningen på engelsk jord er dog sket i et joint-venture samarbejde med detailhandelskæden Sainsbury.

Per Bank har dog ikke uanede finansielle muskler til det engelske raid. I sær ikke efter Salling-familien via Salling-fondene købte det meste af Dansk Supermarked tilbage fra A.P. Møller - Mærsk i en stor og dyr handel. Mærsk har endnu en sjat aktier, som skal købes tilbage, og så skal Per Bank levere et så stort resultat og dermed udbytte til moderselskabet, at gælden i Salling kan serviceres.

Noget tyder på, at Per Bank kan det med at tænke stort - og få det til at lykkes.

Thorbjörn hvem?
Og så til sidst i denne 2015-spådomsrunde et skud fra hoften. Læg mærke til navnet Thorbjörn Magnusson. Det kan være, at du kommer til at høre meget mere til denne svensker i 2015.

Til daglig er han topchef i Nordens største forsikringskoncern, finske If. Det selskab ejes af Sampo, som igen styres af Nordens bankkonge Björn Wahlroos. Han er formand og storaktionær i Nordens største bank, Nordea. Wahlroos har sine fangarme ude mange steder, blandt andet med den 28 pct. store ejerpost i Topdanmark via If-selskabet.

Thorbjörn Magnusson er Björn Wahlroos’ højrehånd og fortrolige. Foreløbig har Magnusson fået gaflet sig en bestyrelsespost i Topdanmark, og hvem ved, inderst inde tænker If måske på helt at overtage Topdanmark. Samtidig kan Thorbjörn Magnusson blive aktuel i forbindelse med en topchefrokade i Nordea, hvor Christian Clausen ventes at gå på pension i 2015 eller 2016. Berlingske Business’ finansredaktør Peter Nyholm kalder det godt nok utopi at tænke sig en forsikringsmand som Thorbjörn Magnusson ind på førstedirektørposten i Nordea, men med Björn Wahlroos ved man aldrig.