Årets fyring

Det kom som en overraskelse for Eivind Kolding, da han blev afskediget en tidlig mandag morgen i septemper, ifølge bestyrelsesformand Ole Andersen.

Siden Eivind Kolding måtte forlade Danske Bank tilbage i september, har der været stille omkring ham, indtil han for nylig tiltrådte som formand for et Advisory Board i tænketanken Axcelfuture. Privat beskrives Eivind Kolding som en rigtig partyløve, som ofte er den sidste, der forlader dansegulvet. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det store danske erhvervsliv er det usædvanligt, at en respekteret og kendt erhvervsmand får fyresedlen efter bare halvandet år i spidsen for en af Danmarks største virksomheder.

Men det skete som bekendt for Eivind Kolding, som blev afskediget en tidlig mandag morgen midt i september. Danske Banks bestyrelse holdt møde kl. syv og kl. otte fik Eivind Kolding beskeden og en halv time til at orientere familien, inden fondsbørsmeddelelsen blev sendt ud.

At en mand af Koldings tyngde blev afskediget efter så kort tid på posten, overraskede store dele af det etablerede erhvervsliv. Og overraskelsen voksede, da Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen valgte at være mere åbenmundet, end det er sædvane ,om årsagen til, at Eivind Kolding måtte gå.

Kernen var, at Eivind Koldings viden om bankdrift ikke var tilstrækkelig dyb. Men bestyrelsesformand Ole Andersen gav derudover en række oplysninger til erhvervspressen om skilsmissens detaljer mellem Danske Bank og Kolding. Her kommer et udpluk af formandens udtalelser i erhvervspressen i dagene efter fyringen:

»Jeg kan godt lide at bruge ordet afskedigelse, men hvis du hellere vil kalde det en fyring, er det nok det rigtige,« sagde han til Jyllands-Posten.

Og til Berlingske Business:

»Det var ikke en beslutning, vi let kom frem til. Det er ikke bare at trække revolveren og sige bum.«

Og til Børsen:

»Eivind Kolding fik meddelelsen på et møde tidligt i morges. Det kom som en overraskelse for ham ...«

Siden september har der været stille omkring Eivind Kolding, indtil han for nylig tiltrådte som formand for et Advisory Board i tænketanken Axcelfuture, der hører under kapitalfonden Axcel. Axcelfuture er en forening, der er stiftet af investeringsmedarbejderne i Axcel, som har skudt et større millionbeløb ind i projektet.

Kolding skal stå i spidsen for en gruppe, der skal levere et bud på en ny industripolitik, som skal sikre et bedre investeringsklima i Danmark. Gruppen omfatter bl.a. adm. direktør Bjarne Graven, FIH, bestyrelsesformand Jørgen Huno Rasmussen, Tryg, tidligere Nykredit-direktør Peter Engberg Jensen, formand for PensionDanmark og tidligere formand for 3F, Poul Erik Skov Christensen, adm. direktør for Velux, Jørgen Tang-Jensen, professor Peter Møllgaard, CBS, tidligere skatteminister Thor Möger Pedersen og ledende partner Ulla Brockenhuus Shack fra Seed Capital.

Et kvalificeret gæt på Eivinds Koldings fremtid er, at han satser på en bestyrelseskarriere. Hans netværk i dansk erhvervsliv er stort, og formodentlig er hans navn også velkendt internationalt.

Udover sin professionelle omgangskreds er han meget aktiv socialt og er formentlig ikke typen, der murer sig inde derhjemme, når verden går ham imod. I mere end 30 år har han spillet whist i sin kortklub bestående af gamle studiekammerater, og hver lørdag morgen spiller han tennis med sine faste partnere, PFA-direktør Henrik Heideby og Axcels topfigur, Christian Frigast.

Eivind Kolding beskrives som en rigtig partyløve, som ofte er den sidste, der forlader dansegulvet. Han har også deltaget i en danseklub, hvor ti-tolv par mødtes hos Kom & Dans i Hellerup. Kolding bruger derudover tid i familiens hus i Umbrien i Italien, hvor han høster oliven til sin egen olie og vandrer og mountainbiker i bjergene sammen med naboen dér, børschefen Hans-Ole Jochumsen.