Årets første: Apotekere indgår ny overenskomst

Apoteker og farmakonomer har indgået årets første overenskomst, mens de venter på, at Folketinget beslutter, hvordan branchen skal se ud fremover.

Foto: Christian Liliendahl

Midt i de politiske forhandlinger om apotekernes fremtid har godt 5500 farmakonomer fået ny overenskomst.
Den ny aftale er er - ganske usædvanligt - kun ét-årig, hvilket skyldes at Folketinget er i gang med at behandle et nyt lovforslag som blandt andet giver apotekerne mulighed for at åbne filiaer i større butikker.

»Apotekerne står i et vadested, og de kommende år vil byde på store ændringer. Vi kender bare ikke præcist konsekvenserne af moderniseringen, fordi den endnu ikke er vedtaget. Derfor foretrækker vi at indgå en ét-årig overenskomst nu, og så gå til forhandlingsbordet igen i 2016, når vi kender de vilkår, farmakonomerne skal arbejde under i de kommende år”, siger Christina Durinck, formand for Farmakonom-foreningen.

Selv om regeringen sidste år droppede idéen om at liberalisere sektoren helt, og apotekerne nu kan beholde deres monopol, lægger den nye lov alligevel op til ændringer i driften. Blandt andet bliver det muligt for apotekerne at lægge deres forretning i andre butikker, og loven åbner  også for større afstande mellem de farmakonomernes arbejdssteder. Det kan få betydning for blandt andet arbejdstiderne, og dertil kommer at et eventuelt regeringsskifte kan åbne for yderligere liberalisering.

Derfor nøjes den nye overenskomst da også med at regulere lønningerne, som følger de statsansattes ramme.

»Vi har brug for ro om apotekssektoren i den kommende tid, mens politikerne forhandler en modernisering på plads,« siger Christina Durinck.

Aftalen skal nu til urafstemning blandt farmakonomerne.