Årets exits i erhvervslivet – de grove

Der findes fyringer, hvor alle blot venter på, at bestyrelsesformanden trykker på knappen. Og så findes der de mere grove, overraskende og kontroversielle, hvor man kan undre sig over timing, motiver og udførelse.

Jess Søderberg, Tommy Thomsen og Knud E. Stubkjær er i dag alle fortid hos A.P. Møller – Mærks, hvor de ellers hver for sig havde haft utrolig stor succes.

Topchefen Jess Søderberg blev ganske overraskende sendt på pension før tid af den nye stærke mand på Esplanaden, bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen. Der var problemer med profitabiliteten i containerforretningen, hvilket formodentlig har været en af hovedårsagerne til at Pram og co. hentede Nils Smedegaard Andersen ind fra bestyrelseslokalet og Carlsberg som ny topchef.

”Jess Søderberg skulle efter de hidtidige planer fratræde i 2009. Bestyrelsen har med det fremrykkede skifte ønsket at klarlægge de fremtidige ledelsesforhold og dermed bevare momentum i virksomheden”. Sådan stod der i fondsbørsmeddelelsen fra A.P. Møller – Mærsk.

Også ”verdens bedste shippingmand”, som han er blevet kaldt, Knud E. Stubkjær måtte forlade Esplanaden. Han takkede nej til et andet job i koncernen, hvor han ellers sammen med Eivind Kolding stod i spidsen for den problemfyldte containerforretning.

Også skibsreder Tommy Thomsen , der for få år siden var en af favoritterne til at afløse Jess Søderberg på topposten, blev en af taberne i forbindelse med den store ledelsesrokade. Han blev også tilbudt en anden stilling i rederiet, men takkede ligesom Stubkjær ”nej tak”. Til Business.dk sagde han i timerne efter bruddet:

”Allerførst vil jeg holde lidt sommerferie og lade alt det nye synke ind stille og roligt. Jeg har rejst over det meste af kloden, hvilket er mit held, når man skal finde noget nyt. Det her er så nyt, så jeg har ikke haft tid til at tænke igennem, hvad det skal være. Men jeg ser positivt på det, og så vil tænke godt over de muligheder, der eventuelt skulle dukke op”.

Flemming Lindeløv bestyrelsesformanden fra Lundbeck trak sig fra posten, formodentlig efter et voldsomt pres fra hovedaktionæren Lundbeckfonden, efter en pinlig strid i pressen, hvor han skændtes med adm. direktør calus bræstrup om indholdet i dennes direktørkontrakt. Lasse Bolander, topchef i Det Berlingske Officin nåede kun at sidde i et års tid, så gik det galt mellem ham og den nye ejer, engelske Mecom Group, med David Montgomery i spidsen.

Hans-Kristian Højsgaard blev fyret som topchef hos Axcel-ejede Georg Jensen, hvor det kneb med at få drejet den ringe indtjenende virksomhed rundt.

Eva Steiness, adm. direktør og Jesper Zeuthen, bestyrelsesformand for Zealand Pharma forlod begge for ganske nylig selskabet efter en strid i ejerkredsen om retningen for biotekselskabet.

Hans Engell, blev noget overraskende fyret som ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, der ligesom mange af kollegerne i branchen døjer med kraftigt vigende læsertal.

Jesper Mailind røg ud fra topposten hos GN ReSound efter nogle barske år med et kuldsejlet salg som ”kronen på værket”. Mailind kæmpede en svær kamp i næsten et år, hvor virksomheden svævede i et ejermæssigt tomrum, fordi de tyske konkurrencemyndigheder blokerede for et salg til den schweiziske rival Sonova.

Henrik Lunde røg I foråret ud som topchef hos Thrane & Thrane, hvor bestyrelsesformand Waldemar Schmidt var overraskende ærlig i sin forklaring på, hvorfor virksomheden valgte at hente en ny mand ind. Virksomheden stod over for en ny udfordring, hvor virksomheden skulle tage et nyt kæmpeskridt fremad og til den opgave var Henrik Lunde ikke den rette mand, vurderede altså bestyrelsen.