A.P. Møller - Mærsk i urørlig magtposition

Der er ingen over og ingen ved siden af A.P. Møller – Mærsk i dansk erhvervsliv. Berlingske Nyhedsmagasins Magtanalyse 2011 vidner om, at selskabet fortsat formår at sætte dagsordener og har enorm indflydelse på dansk økonomi.

Koncernchef i A.P. Møller-Mærsk, Nils Smedegaard Andersen, og bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen er ifølge Berlingske Nyhedsmagasins erhvervspanel Danmarks to mest magtfulde erhvervsfolk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Koncernchefen, bestyrelsesformanden og hovedaktionæren i A.P. Møller – Mærsk er Danmarks tre mest magtfulde erhvervsfolk. Det vurderer Berlingske Nyhedsmagasins ekspertpanel i ny magtanalyse af den danske erhvervsmagt.

Berlingske Nyhedsmagasin har via et ekspertpanel på ti personer udarbejdet en liste over de 50 erhvervsfolk, der har størst indflydelse på dansk økonomi og dansk erhvervsliv.

Ekspertpanelet har udvalgt de 50 magtfulde erhvervsledere ud fra en bruttoliste på 85 personer, og ifølge panelet er A.P. Møller – Mærsks koncernchef, Nils Smedegaard Andersen, Danmarks mest magtfulde erhvervsmand. Han er skarpt forfulgt af selskabets bestyrelsesformand, Michael Pram Rasmussen, der også er formand i Topdanmark og Coloplast.

97-årige Mærsk Mc-Kinney Møller, der er formand for den bestemmende hovedaktionær, Almenfonden, sidder på tredjepladsen, mens direktør i ATP-direktør Lars Rohde er den højest placerede erhvervsleder uden for A. P. Møller – Mærsk.

Magtfulde formænd

I modsætning til tidligere år fokuserer Magtanalysen 2011 udelukkende på ledere og aktionærer i de største danske virksomheder samt erhvervsorganisationerne. Politikere og mediefolk, der plejer at sætte sig på fremtrædende pladser på magtlisten, er således ikke med på årets liste.

Ekspertpanelets deltagere er blevet bedt om at give en samlet vurdering af erhvervsledernes indflydelse på dansk økonomi og dansk erhvervsliv, mens der ikke er spurgt specifikt ind til den politiske indflydelse.

Magtanalysen giver en lang række eksempler på, at man ikke nødvendigvis behøver at have operationelt ansvar for at få en topplacering i magthierarkiet. En lang række bestyrelsesformænd indtager således fremtrædende placeringer på listen.

Ud over Michael Pram Rasmussen finder man bl.a. formanden for DONG Energy, SAS og PostNord, Fritz H. Schur, i toppen af listen. Fritz H. Schur indtager listens på sjetteplads, mens formanden for ISS, Chr. Hansen og Bang & Olufsen, Ole Andersen, sidder på 11. pladsen.

Et relativt ukendt navn i den brede offentlighed er William Demants administrerende direktør, Niels Jacobsen, der indtager listens 13. plads. Det er næppe position som daglig leder af William Demant, der har sikret topplaceringen, men derimod formandsposten i Lego og posten som næstformand i A. P. Møller – Mærsk.

Læs alt om magthierarkiet i dansk erhvervsliv og hør Fritz Schurs tanker om magt og formandens rolle i Berlingske Nyhedsmagasin.INFOshop: Her er Danmarks ikonvirksomheder