Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Har du det bedst med at blive liggende under den lune dyne om morgenen, og ynder du at gå sent i seng om aftenen, er der stor sandsynlighed for, at det kan ses på din indkomst. B-mennesker får nemlig i gennemsnit syv procent mindre i løn end A-mennesker.
Det viser en undersøgelse af sammenhængen mellem søvnvaner og løn, som Rockwool Fondens Forskningsenhed har gennemført blandt 4.000 danskere.
At et A-menneske tjener 107 kr. for hver gang et B-menneske kun tjener 100, kan ifølge seniorforsker i Rockwool Fondens Forskningsenhed, Jens Bonke, skyldes to forhold.
For det første er samfundet indrettet som et A-samfund med arbejdsdage, der typisk begynder om morgenen, hvor B-mennesker måske endnu ikke er vågnet fuldkommen op til dåd. Imens er A-menneskerne fra begyndelsen af arbejdsdagen i fuldt firspring. Det gør dem mere effektive på jobbet, og det afspejler sig så i deres løn.
Den anden forklaring kan være, at B-mennesker løbende har valgt uddannelsesretninger og job, der matcher deres lidt forsinkede døgnrytme - hvad samfundet så ikke honorerer med høj løn, da det jo netop er indrettet efter A-menneskers søvnryme.
Selv om lønforskellen mellem A- og B-mennesker er til at tage og føle på, er den dalet. For 10 år siden var det hele 13 procent mindre, B-mennesker fik i løn.
”Det kan hænge sammen med, at vi får stadig større fleksibilitet i dagligdagen. I dag har vi flere deltidsjob end dengang, og mange udnytter den fleksibilitet, der er kommet i mange job. Flere arbejder hjemmefra, hvilket giver større frihedsgrader i retning af, at arbejdet kan tilrettelægges på de tidspunkter af døgnet, der passer den enkelte,” siger seniorforsker Jens Bonke til nyhedsbrevet Nyt fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.