A-kasse støtter radikalt opgør med seks ugers selvvalgt uddannelse

Direktøren i a-kassen Ase kalder det en god udmelding, at Margrethe Vestager og Morten Østergaard åbner for at afskaffe lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse.

Læs mere
Fold sammen

Den radikale top - i skikkelse af partiformand Margrethe Vestager (R) og uddannelsesminister Morten Østergaard (R) - ønsker et opgør med lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse, der i stedet skal erstattes af en individuel vurdering af, om et kursus vil have en konkret beskæftigelses­effekt.

I Danmarks femtestørste a-kasse, Ase, der har små 150.000 medlemmer, hilser direktør Karsten Mølgaard signalet fra den radikale top velkommen. Her er man ligeledes parat til at se på alternativer.

»Det er en god udmelding, da lige præcis det her uddannelsestilbud ikke nødvendigvis er den rigtige løsning for alle, når det handler om at finde den korteste vej til næste job,« siger Karsten Mølgaard og uddyber:

»Når man isolerer tilbuddet til seks ugers selvvalgt, så bliver det noget, der er godt for nogen, men ikke nødvendigvis godt for alle, og det vil vi gerne have, at man tænker over, når man indretter beskæftigelsespolitikken fremadrettet. Der skal fokuseres på at skabe muligheder for alle og mulighed for at tilpasse indsatsen til individuelle behov,« siger han.

Forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen, siger til Berlingske, at han er stærkt imod Margrethe Vestager og Morten Østergaards ønske:

»I sidste ende bygger deres tankegang jo på det deprimerende udgangspunkt, at folk ikke bruger deres selvvalgte mulighed til noget fornuftigt. Men hvem pokker skulle ønske at uddanne sig til noget, som man ikke håber på, at man kommer til at bruge? Det er en meget skidt idé at afskaffe retten til seks ugers selvvalgt uddannelse,« siger han.

Karsten Mølgaard fra Ase kan godt forstå Dennis Kristensens kritik, men han er ikke enig:

»Jeg kan sådan set godt finde sympati for hans udmelding forstået på den måde, at der helt sikkert er nogen, der får meget ud af de seks ugers selvvalgt, men jeg er ret sikker på, at der er ledige, der ligger uden for Dennis Kristensens medlemsgruppe, for hvem det ikke er det rigtige tilbud, og som ikke har andre alternativer i dag,« siger han.

For nylig har både LO og FTF lagt op til at se på 12 ugers arbejdsmarkedsrettet uddannelse, der er tilpasset erhvervs­livets behov.