A-kasse kritiserer forbud mod ældre som medlemmer

Selv om du er nået over folkepensionsalderen, så burde du stadig kunne være medlem af en a-kasse. Det mener Ældre Sagen, som støttes af fagforeninger og de Radikale.

Foto: JAN JØRGENSEN.
Læs mere
Fold sammen

Når danskere i dag fylder 65 år, bliver de smidt ud af deres a-kasse. Sådan er reglerne, men det er »helt absurd«, mener Magistrenes Arbejdsløshedskasse. Det skriver avisen.dk.

Mens de Radikale er enige, vil Venstre hellere forsøge at holde de ældre på arbejdsmarkedet på en anden måde.

I Højesteret skal Ældre Sagen nu kører en sag mellem Beskæftigelsesministeriet og et 69-årigt medlem af Ældre Sagen, der som 65-årig tvunget til at forlade sin a-kasse. I Landsretten i oktober tabte Ældre Sagen.

Men foreningen har flere a-kasser i ryggen, som er utilfredse med at miste medlemmerne, selv om de træder over stregen til pensionsalderen.

- Det forekommer helt absurd, at man vil have ældre til at blive på arbejdsmarkedet, men udelukker dem fra a-kassesystemet, som ville kunne hjælpe dem, lyder det fra formand for Magistrenes Arbejdsløshedskasse Frederik Dehlholm til avisen.dk.

Og fire ud af 10 ældre ønsker da også selv at blive ved med at være a-kassemedlemmer, viser en to år gammel undersøgelse fra a-kassen.

- Incitamentet for at finde et nyt job er ikke stort, når du først er parkeret på evig folkepension. I a-kassesystemet bliver du skubbet lidt til, holdt til ilden og vejledt, siger formanden til avisen.dk.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs, mener, at partiet har kunnet sætte fingeraftryk på mange initiativer, som skal hjælpe ældre på arbejdsmarkedet, så de får lyst til at blive. Aldersgrænsen på a-kasserne vil Venstrepolitikerne dog ikke pille ved, for »man kan oppebære dobbelt forsørgelse« gennem både dagpenge og Folkepension, lyder argumentet over for avisen.dk.

- Men vi synes, det er udmærket, at Ældre Sagen har fået mulighed for, at den højeste juridiske ekspertise vurderer, om aldersgrænsen er diskriminerende. Hvis vi så når til den situation, hvor man skal kunne være medlem af en a-kasse efter 65, må vi se på, om vi kan finde en løsning, siger hun til avisen.dk.

Modsat Venstre er de Radikale positivt stemt over for at lade 65+ blive i a-kasserne.

- Vi er meget lydhøre over for forslag til at kunne bevare medlemskab. Men vi kan ikke sige noget endeligt, før man ved, hvad der kan være at forhindringer, siger arbejdsmarkedsordfører for Radikale Nadeem Farooq til avisen.dk.