A-kasse: Brancheforening skader vores interesser

Akademikernes a-kasse truer med at melde sig ud af AK-Samvirke, som de mener har udviklet sig til et talerør for politiske interesser. Det forhindrer a-kasserne i at få mere indflydelse i den kommende beskæftigelsesreform.

Akademikernes a-kasse truer med at melde sig ud af AK-Samvirke, som de mener har udviklet sig til et talerør for politiske interesser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

A-kassernes brancheorganisation står nu til at miste ét af sine store medlemmer, Akademikernes, som anklager deres brancheorganisation for at bruge mere tid på en politisk tabt kamp frem for at varetage sine medlemmers interesser.

Truslen om en udmelding kommer efter AK-Samvirke gennem de seneste to års debat om dagpengeforringelser har lobbyet for at få reformen ændret, ligesom brancheorganisationen også kæmpede imod efterlønsreformen.

»Når AK-Samvirke melder så skarpt politisk ud, skygger de for det egentlige arbejde, a-kasserne er sat i verden til, nemlig at få folk i job så hurtigt som muligt. Her gør vi faktisk mange ting, som er druknet i den politiske debat, eksempelvis vores gode samtaler. AK-Samvirke har fokuseret på at drive politik, som vi mener er fagforeningerne opgave. I forhold til dagpengereformen var den jo netop besluttet i Folketinget, og det var lidt som en kamp mod vindmøller at forsøge at få den ændret,« siger Per Hansen, direktør i Akademikernes.

Kritiserede egen aftale

AK-Samvirke har været meget aktiv især i dagpengedebatten. Eksempelvis var organisationen sammen med arbejdsmarkedets parter og kommunerne med til at indgå aftalen om den første akutpakke i august sidste år. Kort efter udgav den dog en analyse, som viste at et af aftalens hovedelementer, jobrotation, i realiteten ikke gjorde nogen forskel for de lediges jobmuligheder, så der var behov for en anden politisk hjælp.

»Der er ikke noget i vejen for, at AK-Samvirke udtaler sig om et bestemt redskab i beskæftigelsespolitikken på baggrund af en saglig analyse. Men fordelingspolitik mener vi ikke, de skal bruge tid på,« siger Per Hansen.

Ønsker nyt fokus

Ifølge Berlingskes oplysninger ønsker en række andre betydningsfuld medlemmer af AK-Samvirke også, at organisationen nu må indtage en mere konstruktiv rolle overfor regeringen. Det skyldes, at regeringen barsler med en beskæftigelsesreform, hvor a-kasserne gerne skulle have så stor indflydelse som muligt. Det er vanskeligt, hvis deres brancheorganisation bruger flest kræfter på at kritisere regeringens reformer frem for at bruge flest kræfter på at fortælle om a-kassernes potentiale.

Formanden for AK-Samvirke, Morten Kaspersen, der også er forretningsfører i 3Fs a-kasse, stiller sig undrende over for kritikken.

»For det første vil jeg sige, at det er meget ærgerligt, at akademikerne melder sig ud. Vi skulle gerne stå sammen om at løse de udfordringer, vi stå overfor og fortælle politikerne, hvordan vi undgår bureaukrati og bedst muligt får ledige i arbejde. Det er især vigtigt nu, hvor vi har en stor beskæftigelsesreform på vej og et ekspertudvalg, som undersøge hele området,« siger han og fortsætter:

»Akademikeres direktør har siddet i vores forretningsudvalg og har indtil for en måned siden været næstformand. Jeg har haft et tæt samarbejde med ham om vores politiske linje, så kritikken virker uforståelig.«

Vil I nu se fremad og lægge en anden linje?

»Vi har hele tiden været fremadrettede og klare på vores opgave, som er at hjælpe vores ledige medlemmer i arbejde. Men det er også vores opgave at gøre opmærksom på, når politikerne regner forkert med dagpengereformen, hvilket de i den grad har gjort.« Men kritikken går på, hvor meget tid I har brugt på at påvirke reformerne i forhold til den tid I har brugt på at fortælle om a-kassernes kernekompetencer? »Jeg er ikke enig i, at vi har prioriteret forkert. Hovedparten af vores tid bruger vi på at hjælpe vores ledige medlemmer. Vi har for eksempel brugt meget tid på at fortælle om projektet den gode samtale,« siger Morten Kaspersen.

Akademikernes udgør knap 10 procent af A-K Samvirke og er i modsætning til LOs a-kasser i medlemsfremgang. AAK får omkring 5000 flere betalende medlemmer om året, oplyser Per Hansen.