99-årige Topsøe sætter kræfterne fri

Haldor Topsøe er en mand med store visioner og en virksomhed med uforløste muligheder. I sit livs efterår gør nestoren i dansk erhvervsliv nu klar til at sende sit livsværk ud på en rejse, der kan realisere hans drøm, gøre virksomheden syv gange større og ende med en omsætning på 25-30 milliarder kroner.

99-årige Haldor Topsøe i fuld gang med dagens arbejde Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

For os andre er 99 år noget af en bedrift. Men også noget næsten magisk. Bare ét år til så kan livet tælles i et helt århundrede. Det kalder på noget historisk. På at kigge tilbage. Men for Haldor Topsøe, som rundede 99 år i torsdags, er det bare et tal som så mange andre. Men det er nærmere end fortiden, der virkelig synes at optage forskeren og købmanden Haldor Topsøe.

Det er, når Haldor Topsøe taler om kommende fabriksudvidelser i Danmark, ny fabrik i Kina, global ekspansion, overtagelse af nabobygningen på 25.000 kvadratmeter i »Topsøe Valley« og virksomhedens muligheder på 5, 10, 15 og 20 års sigt, at han taler med begejstring og entusiasme. Og med fynd giver sit lår et klask, der understreger, hvilke kræfter og mange års opsparede muligheder, virksomheden nu sætter fri.

»Hvis du ser på vor virksomheds situation, så tager det i de fleste tilfælde mindst fem år, og ofte både 10 og 15 år før, vi kommer fra idé til forretning, from science to dollar. Men i stedet for at sige, at nu indretter vi os på, at ét område stiger 2 pct., et andet 3 pct. og et tredje falder, så siger vi: Hvor kan vi være ad åre, hvis alt går så godt som overhovedet muligt,« siger Haldor Topsøe, der er arbejdende bestyrelsesformand og leder de daglige ledelsesmøder, hvis altså ikke han er på forretningsrejse et sted i verden. Senest deltog han i den officielle danske erhvervsdelegation til Sydkorea tidligere på måneden.

LÆS HELE INTERVIEWET I BUSINESS SØNDAG