81-årig stålmand i storform

Som 81-årig står Ib Andresen stadig i spidsen for det stålfirma, som han skabte for over 40 år siden og viljen er der endnu.

Foto: Johnny Anthon Wichmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

14. maj 1935 oplevede den knap fem-årige Ib Andresen, at Lillebæltsbroen blev indviet. En oplevelse, der gjorde et så stærkt indtryk på den teknisk interesserede dreng, at han drømte om at bygge en bro over Storebælt:

- Den vil jeg bygge, når jeg bliver stor, fastslog han over for sine forældre.

Så langt nåede han aldrig.

Men blot omkring 30 kilometer fra Storebæltsbroen, klos op ad den fynske motorvej, kan Ib Andresen mere end 75 år senere konstatere, at det i stedet lykkedes ham at grundlægge og opbygge det firma, der i dag er Danmarks største stålunderleverandør.

I en alder af 81 år står han stadig i spidsen for familiefirmaet Ib Andresen Industri og betragtes af mange som en af Fyns bedste iværksættere gennem tiderne.

Læs også:

5 seje selvstændige blæser på alderen

Still going strong har han netop sammen med sin ene søn, Tom Andresen, indgået en stor og perspektivrig samarbejdsaftale med vindmøllegiganten Siemens Wind Power om leveringen af en ny type vindmølletårne på land, der af nogle iagttagere menes at kunne medføre et mølleeventyr for Fyn inden for den eksplosivt voksende møllebranche.

Derom mere senere, for lad os lige vende tilbage til begyndelsen af eventyret.

At handle lærte han allerede i barndomshjemmet, hvor hans far forhandlede landbrugsmaskiner. Den tekniske interesse førte efter gymnasiet Ib Andresen til Den Polytekniske Læreanstalt, i dag Danmarks Tekniske Universitet, hvor han i 1955 blev udlært som maskiningeniør. Efter to års uddannelse i søværnet kaldte eventyret så på Ib og hans hustru, Gerda, der var uddannet sygeplejerske.

- Efter krigen var der vel en indbygget udlængsel hos de fleste, så vi tog til USA, forklarer Ib Andresen.

Ti år senere vendte parret tilbage til Danmark. Med i bagagen var der ud over 25.000 opsparede dollar ikke mindst masser af erfaring inden for udvikling, produktion og ledelse efter job hos det store værktøjsmaskinfirma The Cincinatti Shaper Co. i både USA og Skotland.

- Jeg vidste, jeg ville være selvstændig. Derfor vendte vi hjem for at etablere egen virksomhed, siger han.

Efter ni måneders markedsundersøgelser og kontakt til omkring 200 virksomheder grundlagde han på en gård i fynske Marslev sit stålfirma med fire ansatte. Her besluttede han sig hurtigt for udelukkende at blive underleverandør til andre virksomheder. Firmaet voksede, og 20 mand og fem år senere flyttede firmaet til Langeskov, hvor hovedkvarteret stadig befinder sig i dag.

Mod til at investere

Forretningssans samt mod til at investere i nye områder, når mulighederne byder sig, har i over 40 år skabt den vækst, der i dag har medført, at den fynske koncern er en af Europas største underleverandører inden for stålbearbejdning.

Tæften og modet viste sig eksempelvis, da Ib Andresen i begyndelsen af 1980’erne tog springet op til de allerstørste. Som leverandør af 7.000 ton stål til broprofilerne på Farø-broerne investerede han store summer i den maskine, der bagefter kunne bruges til at lave nogle af de første mølletårne i den gryende vindmølleindustri. På den måde blev Ib Andresen gennem ni år i 1980’erne og 1990’erne også bestyrelsesformand hos den danske mølleproducent Micon, der som NEG Micon siden blev fusioneret sammen med Vestas.

Nyt tårndesign

Og dermed er vi tilbage ved vindmølleeventyret. For sideløbende med den almindelige stålforretning begyndte Ib Andresen, sønnen Tom Andresen samt andre medarbejdere i firmaet allerede for fem år siden at udvikle en ny type vindmølletårne til lands.

Problemet med de nuværende tårne er, at de ikke kan laves højere end omkring 90 meter, fordi deres diameter i bunden bliver for stor til at kunne transporteres på lastbiler.

Det fynske stålfirma har nu med et patenteret system i samarbejde med vindmøllefirmaet Siemens Wind Power konstrueret et helt nyt tårndesign, hvor tårnet samles af bukkede plader, der i stedet for at blive svejset boltes sammen. Dermed kan tårnelementerne fragtes på almindelige lastbiler, og vindmølletårne på land kan blive langt højere end de nuværende 90 meter.

Den nye aftale om levering af de nye tårne til Siemens Wind Power kan dermed være med til at føre Ib Andresen endnu hurtigere ud af den finanskrise, der ramte den fynske koncern hårdt.

- Omsætningen blev pludselig mere end halveret, hvis man sammenligner det sidste halvår i 2008 med 2009. Vi havde perioder, hvor vi tabte 200.000 kroner om dagen. Faktisk lige netop det beløb, min hustru og jeg brugte ti år til at samle sammen for at etablere virksomheden, siger Ib Andresen.

Under finanskrisen måtte han således også skære omkring en tredjedel af medarbejderstaben væk. Men han understreger, at der ikke på noget tidspunkt blev skåret ind til benet. For modsat mange andre virksomheder i industrien har den 81-årige erhvervsmand en stålsat tro på, at der skal være plads til traditionelle industri-arbejdspladser i Danmark. Derfor står han heller ikke i den kø af virksomheder, der bare automatisk udflager produktionen til lavtlønslande.

- Krisen har været en barsk oplevelse. Jeg mener ikke, at vi skal beskytte industrien i Danmark, men vi skal gøre os umage med at værne om den, for ellers står vi pludselig med sorteper en dag. Derfor vil jeg også gerne advare mod de mange firmaer, der flytter til udlandet, for gør alle sammen det, ender det galt, mener Ib Andresen.

Læs også om 5 selvstændige, der ikke går op i alderen.