730.000 job er truet af robotter og ny teknik

Op mod 730.000 stillinger vil ifølge en ny undersøgelse blive erstattet af computere og robotter. Det kan vende op og ned på det danske arbejdsmarked.

Foto: STAFF

En teknologisk flodbølge vil formentlig vende op og ned på det danske arbejdsmarked. Det viser en ny undersøgelse ifølge Politiken.

Alt fra bankrådgivere til advokatsekretærer kan ifølge undersøgelsen miste deres job til robotter, computerteknik og maskiner i løbet af de næste 20 år. Det er altså ikke kun de traditionelle industrijob, der må overgive sig til teknikken.

Hele 730.000 danske arbejdspladser og jobfunktioner vil ifølge Politiken efter alt at dømme blive automatiseret i perioden. Det ventes især at ramme de store LO-forbund, hvor op mod 400.000 jobfunktioner kan blive automatiseret.

Professor og arbejdsmarkedsekspert på Roskilde Universitet Bent Greve vurderer, at nogle brancher kan komme i store problemer.

»Der bliver brug for færre til at sidde ved kassen, transportere varer ud, og selv researchfunktioner bliver automatiseret. Vi har kun set begyndelsen – der kommer massive forandringer på arbejdsmarkedet,« siger han til Politiken.

Formand for HK Danmark Kim Simonsen understreger over for avisen, at man ikke skal frygte udviklingen, der ifølge ham dog kræver en større omskoling af lønmodtagerne, som skal være klar til livslang efteruddannelse.

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) frygter heller ikke automatiseringen. Han ser den derimod som »en forudsætning« for danske produktionsarbejdspladser.

Undersøgelsen er baseret på metoderne i en stor britisk undersøgelse. Tænketanken Kraka, LO og HK har overført undersøgelsen og dens metoder til danske forhold.