70 år: Hendes navn er en del af danskernes madpakke

Elsebeth Stryhn blev topchef i en ung alder, men har også måttet kæmpe med problemer i privatsfæren.

Elsebeth Stryhn, tidligere administrerende direktør og formand for Stryhns, ved et maleri af hendes far, grundlæggeren af virksomheden, Henry Stryhn. Arkivfoto: Bent K. Rasmussen / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er måske ikke alle skolebørn, der synes, at leverpostej er lige lækker efter en lang dag i madpakken. Alligevel er det en fast bestanddel af manges frokost. Men der er én, for hvem det specielle smørbare pålægsprodukt er noget helt særligt.

For Elsebeth Stryhn, som fylder 70 år 8. november, er det lidt mere end bare noget, man smører på brødet. Hun er datter af Henry Stryhn, der grundlagde den store leverpostejsproducent i 1941.

Hun var blot 29 år, da hun overtog posten som topchef i virksomheden. Hun skulle blive en mønsterbryder og et eksempel på, at anden generation godt kan føre en virksomhed videre med succes.

Elsebeth Stryhn havde sin tidlige barndom på Frederiksberg, men flyttede snart til Himmelev ved Roskilde. Her gik hun i den lille Himmelev landsbyskole og senere på Roskilde Katedralskole, hvorfra hun blev student i 1967, og i 1973 blev hun cand.merc. Det var en tid, hvor blot fem procent af de studerende på uddannelsen var kvinder.

Efter fire år som trainee hos selskabet Dat-Scaub i Kødbyen og i Himmelev hos sin far, Henry Stryhn, blev hun administrerende direktør. Nu skulle hun lære at lede virksomheden, som de fleste danskere har et forhold til.

Salget steg i de følgende år. Brandet Stryhns blev markedsført bredere, mens virksomheden kæmpede mod både lokale og landsdækkende producenter på det danske marked. I 1995 købte Stryhns virksomheden Ø Pølser og dette selskabs fabrik på Langeland. Den blev udvidet og fremstiller i dag de pølser, der går under navnet Langelænderne – »den med knækket«. Det var også i 1995, at hun blev udnævnt til årets erhvervskvinde.

Privat modgang

Men 1990erne blev også en svær tid for Elsebeth Stryhn. Hun fortæller selv til Berlingske, at hun fik konstateret brystkræft, hendes 18-årige søn døde tragisk efter en skiulykke i Frankrig, hendes far blev begravet fire uger senere, og derefter blev hun skilt efter 25 års samliv. Disse voldsomme begivenheder medførte en alvorlig depression, som hun siden er kommet sig over, fortæller hun.

Men den svære tid betød, at hun opgav direktørposten i virksomheden og i stedet blev formand for bestyrelsen. Det gav tid til et mere afslappet og varieret liv med familien og mange udlandsrejser. Holdt hun ferie i Danmark, skete det på Læsø og de seneste 20 år på Sjællands Odde.

Hun har været aktiv i organisationer som kvindenetværket Zonta International, Psykiatrifonden, Verdensnaturfonden, Tommerup Keramiske værksted, Opera Hedeland og Tryghedsgruppen. Desuden er lokalsamfundet gennem forskellige donationer blevet tilgodeset, herunder med de tre store krukker af Peter Brandes på Hestetorvet i anledning af Roskildes 1.000 års jubilæum som købstad.

I 2008  blev Stryhns, der i dag omsætter for næsten 700 millioner kr., solgt til den norske familiekoncern Agra, der har fastholdt virksomhedens hovedsæde i Roskilde.
I dag bor Elsebeth Stryhn med sin mand i Hellerup tæt på børn og børnebørn.