7 af 10 chefer tjekker ikke referencer

Mavefornemmelsen og intuitionen får lov at styre ved langt de fleste ansættelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledigheden stiger og det får stadig større ansøgninger til at lande på de personaleansvarliges borde. Men langt de fleste ledere tjekker ikke ansøgernes referencer, og forlader sig i stedet på indtrykket af kandidaten ved jobsamtalen og cv’et, selv om mange pynter rigeligt på det.

Det viser flere undersøgelser om personaleansvarliges brug af referencer, skriver det norske website for ledere Ledernett.no.

- Lige nu er det vigtigere end nogensinde at tjekke referencer. En opringning til en tidligere arbejdsgiver kan afsløre, om ansøgeren gør sig bedre end vedkommende er, siger direktør Guri Larsen i rekrutteringsbureauet Adecco Select til Ledernett.no.

Uden at tjekke referencer risikerer virksomhederne at ansætte de forkerte folk, mener hun.

I Ledernes Hovedorganisation mener rådgivningschef Vibeke Skytte, at tallene for hvor flittigt arbejdsgiverne bruger referencerne herhjemme, ligger omtrent på niveau som i Norge. Og hun er enig i, at det kan volde problemer for både virksomheden og den nyansatte, hvis der ikke bliver tjekket referencer og det betyder, at den ansatte ikke kan leve op til forventningerne.

- Hvis man kommer til at ansætte en forkert, så har man kun den medarbejder i kort tid, og det er jo dyrt for virksomheden, og ikke spor sjovt for den medarbejder, det går ud over, siger hun.

Alligevel mener Vibeke Skytte godt, at de personaleansvarlige kan undlade at ringe de gamle chefer op i langt de fleste tilfælde.

- Når man ikke gør det, må det være fordi, at man stoler på sin intuition og på, at de faglige kompetencer er i orden. Får man spurgt medarbejderen rigtigt til samtalen, hvordan vedkommendes kompetencer har været i spil, så har man ikke behov for yderligere referencer. Men har man ikke fået alt igennem ved samtalen, kan man tage referencer, siger rådgivningschefen.

At der er en del ansøgere, der pynter godt på cv’et skræmmer ikke Vibeke Skytte.

- Det gennemskuer man meget hurtigt, hvis det er tilfældet. Man er nødt til også at være menneskekender for at være god til at ansætte andre, siger hun.

Kontakter man tidligere arbejdsgivere for at tage referencer, skal man først bede ansøgeren om lov.Læs ErhvervsBladet.dks ansvarfraskrivelse nederst på siden

Powered by DisqusErhvervsBladet.dk forbeholder sig ret til, men er ikke forpligtet til, at redigere eller fjerne kommentarer fra debatter, der er:

- i strid med gældende lovgivning
- racistiske eller injurierende
- skrevet i en grov tone
- udleverer personlige oplysninger

Ved at kommentere accepterer du, at ErhvervsBladet.dk herefter frit og fremover kan offentliggøre dit indhold i ErhvervsBladet.dk, på www.erhvervsbladet.dk.dk eller andre platforme og medier, som drives af Berlingske Media.