60 år: Han gik i sin fars fodspor, blev jæger og satte sig for bordenden hos de store

60 år mandag. Richard Rudolf Sand er partner og advokat i Bech-Bruun og desuden bestyrelsesformand for familiedynastiet Aller og virkomheden Hempel.

Hans far havde stærke bånd til Nordens bladkonge Carl Aller, og Richard Rudolf Sand overtog formandsposten efter sin fars død i 2003. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Evald

Han er glad for kontinuitet, har han sagt til Berlingske i et sjældent interview. Og kontinuiteten følger Sand-slægten.

Som søn af højesteretssagfører Rudolf Sand var det naturligt, at Richard Rudolf Sand uddannede sig som jurist. Hans første job var som fuldmægtig hos Advokatfirmaet Andreas Fischer, hvor han senere blev ansat. Siden er han blevet partner i Bech-Bruun, ligesom han har overtaget flere betydningsfulde bestyrelsesposter i dansk erhvervsliv.

Magtfuld bestyrelsesformand

Hans far havde stærke bånd til Aller-koncernen og Nordens bladkonge, Carl Aller, og Richard Rudolf Sand – 60 år 23. september –overtog formandsposten efter sin fars død i 2003. Foruden formandsposten hos Aller, besidder han formandsposten i den familiejede globale malingsvirksomhed, Hempel.

De to betydningsfulde bestyrelsesposter samt en række mindre bestyrelsesposter har betydet, at han siden 2004 har været placeret på Børsens liste over Danmarks mest magtfulde bestyrelsesformænd. I år lå han nummer 16 på listen.

Selv mener han, at hans succes skyldes hårdt flid og en god hukommelse.

»En af mine forcer er, at jeg er myreflittig og grundig. Og så har jeg i hvert fald hidtil kunnet klare en meget stor arbejdsbyrde. Nok større end de fleste bryder sig om. Dertil kommer gode analytiske egenskaber,« har Sand sagt til Berlingske tidligere.

Tys-tys-kilde slog skår i dynastiet

Richard Rudolf Sands store kærlighed til kontinuitet giver sig også til kende i hans bestyrelseskarriere. I 2014 kom Aller Media i modvind, da en tidligere Se og Hør-journalist afslørede, at ugebladet gennem flere år gennem den såkaldte tys-tys-kilde i Nets havde købt sig til kreditkortoplysninger om både kendte og kongelige.

I den forbindelse foretog Aller-koncernen en uafhængig intern undersøgelse af sagen. Men undersøgelsen var ikke omfattende nok, mente formanden for Aller fonden, Linda Nielsen, hun trak sig derfor fra formandsposten med øjeblikkelig virkning. Richard Rudolf Sand og andre bestyrelsesmedlemmer var dog uforstående over for denne vurdering og blev siddende på deres bestyrelsesposter.

Politets efterforskning af sagen ledte til, at en række tidligere ansatte og ansatte hos Se og Hør fik fængselsdomme.

Glad for at jage bjerggeder

Ligesom sin far holder Richard Rudolf Sand af jagt, og ifølge Limpolo og Diana jagtrejser, hvor han er bestyrelsesmedlem. Har fødselaren gennem de seneste 35 år været en af Europas mest aktive og erfarne riffeljægere. Han er særlig glad for bjergjagt på verdens mange arter af vilde bjerggeder og bjergfår i særdeleshed i Himalaya og andre bjergkæder i Asien.

Ifølge rejseselskabet »har ingen andre nulevende jægere i Skandinavien jagtet så mange af disse forskellige, udfordrende bjergarter«.

Om sin hobby har han tidligere fortalt:

»Jeg foretrækker outrerede steder: Afghanistan, Tadsjikistan, Pakistan eller Kina, og typisk rejser jeg helt alene eller med en enkelt ven.«

Ligesom han har sagt:

»Det er sundt for mig. Jeg bliver mere rolig af det. Og det sætter utroligt mange ting i perspektiv, som giver mig en klar evne til at prioritere, når jeg er tilbage i Danmark.«

Richard Rudolf Sand deltager jævnligt i Kongehusets jagt.