»50’erne har ringet. De vil gerne have deres regering tilbage«

Danmarks første kvindelige statsminister Helle Thorning-Schmidt og DR’s første kvindelige generaldirektør Maria Rørbye Rønn delte ud af deres erfaringer og holdninger til Berlingskes event "Kvinder på Toppen".

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Hvad har tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn til fælles? Begge har været første kvinde på en toppost, og begge kvinder talte til Berlingskes arrangement ”Kvinder på Toppen”.

Begge kvinder talte om styrkerne ved mangfoldighed, om forskelsbehandling i pressen og pligten til at dele ud af sine erfaringer.

(Artiklen fortsætter under videoindslaget)

 

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt brugte også lejligheden til at lange ud efter den nuværende regering for ikke at have sat fokus på kønsbalance.

»Jeg synes, det ser mærkeligt ud, at eksempelvis hele det nuværende koordinationsudvalg kun består af mænd. 50’erne har ringet. De vil gerne have deres regering tilbage,« sagde Helle Thorning-Schmidt i sit oplæg og fortalte, at hun ville ønske, at regeringen ville sætte et mål om at skabe kønsbalance internt.

»Jeg har altid gerne villet have ledelser, hvor der var lige antal mænd og kvinder, og det lykkedes også i et vist omfang, da jeg var statsminister.«

I den nuværende regering er ni ud af 22 ministre kvinder og koordineringsudvalget består af syv mænd. Under Helle Thorning-Schmidts regeringstid talte ministerrækken først ni kvinder ud af 23, og den sluttede med otte kvindelige ministre ud af 20.

Maria Rørbye Rønn og Helle Thorning-Schmidt talte begge om deres erfaringer med pressen. Maria Rørbye Rønn fortalte blandt andet om journalisternes store interesse for hendes højde i begyndelsen.