5. Familien Clausen, Danfoss, 24,4 milliarder kroner

Fremgang på fire milliarder kroner i formuen

Foto: Asger Ladefoged

For andet år i træk kan Clausen-familien se deres formue i Danfoss vokse. Det er både højere prissætning af branchen og bedre indtjening i koncernen, der forklarer formuefremgangen. Det betyder, at familien i år avancerer et trin op ad listen. Koncernen blev stiftet af Mads og Bitten Clausen og er nu dels fondsejet og dels familieejet, hvor de fem børn i anden generation står for familiens ejerskab.

Det er sønnen, den 71-årige Jørgen Mads Clausen, som i mere end 20 år har tegnet virksomheden udadtil. Jørgen Mads Clausen har gennem en lang årrække arbejdet målrettet på at komme ind på det kinesiske marked. Således etablerede han allerede som nyudnævnt koncernchef for mere end 20 år siden den første fabrik i Kina. Nu er resultatet af bestræbelserne, at Kina er det næststørste marked målt på omsætning.

Familien har nære relationer til Kongehuset. I slutningen af 2018 var Danfoss-familien gennem Bitten og Mads Clausens Fond således med til at finansiere dronning Margrethes nye køkkenhave til 22 millioner kroner på Gråsten Slot. Familien har gennem en årrække modtaget en række hædersbevisninger, og Jørgen Mads Clausen er blandt andet udnævnt til kommandør af Dannebrogsordenen.

Her er de 100 rigeste i Danmark