5 stjerner til ny bog om Vestas

Bøger: Kernen i Vestas - og i Gads nye bog om Vestas - er drømmen. Drømmen om at kunne tæmme vinden, drømmen om at erobre verden og ikke mindst drømmen om at bygge store, hvide møller, overalt hvor blæsten går frisk.

Foto: Charlotte Østervang

Lad det være sagt med det samme: Man bliver i godt humør af at læse historien om Vestas. Ikke blot fordi det er et vigtigt stykke dansk erhvervshistorie, som fortjener at komme på skrift, men fordi det er en sympatisk fortælling om sympatiske mennesker, som synes at have en ægte interesse i at gøre det bedste for deres virksomhed.

Mens bestseller-reolerne hos landets boghandlere er fyldt med konspiratoriske krimier, omstridte jægerbøger og muggen ost fra Henning Larsens tegnestue, er Ole Sønnichsens virksomhedsportræt en befriende og ligefrem fortælling om det råstof, som skaber en ægte vinder. Og det er ikke, fordi der mangler store egoer, lumske intriger eller kyklopiske magtkampe på de randrusianske marker; det er bare ikke det, som er kernen i fortællingen, modsat førnævnte litteratur.

Kernen i Vestas er drømmen - drømmen om at kunne tæmme vinden, drømmen om at erobre verden og ikke mindst drømmen om at bygge store, hvide møller, overalt hvor blæsten går frisk. Den ukuelige kamp for den fælles drøm er den røde tråd og dramaturgiske motor, som driver hele bogen. Tak til Sønnichsen for sådan et positivt valg.

Lokalpatriotisme og store drømme: Der er langt fra det Vestas, vi kender i dag, til den smedje i Lem, Hans Søren Hansen købte i 1898. Hansen-familien eksperimenterede med alt fra stålvinduer og landbrugsvogne til hydrauliske kraner og røremaskiner til efterkrigstidens husmødre. Alligevel blev det vindmøllerne, der i sidste ende tog over, selv om investeringen i vindenergi i mange år ansås for en så alternativ, venstreorienteret og pinlig metier, at medarbejderne dækkede deres arbejde til, inden de gik hjem. Vindenergi var lig med Tvind-skoler, kollektiver og langhårede landmænd i 1970ernes Danmark. Alt dette ændrede sig i 1982.

I 1982 kommer den konservative Poul Schlüter til magten og taler om national forsyningssikkerhed via et flerstrenget energisystem. For første gang bliver vindenergi sat ind i en større statslig kontekst, og således indledes også en ny epoke for hele vindmøllebranchen, inklusive Vestas.

De følgende to årtier byder på store op- og nedture for Vestas: Eventyr i Californien, fyldte ordrebøger, betalingsstandsning, redningsplaner, skiftende topchefer og det endelige opgør med familien Hansen. Vestas overlever, men bruger alt for lang tid på at slikke gamle sår. Det vender altsammen i 2004, da en frelsende engel med rødder i det københavnske dumper direkte ned i den kronjyske muld.

Will to win: Det er umuligt at skrive en bog om Vestas uden at skrive om Ditlev Engel. Manden, som i 2008 blev kåret som årets leder i Danmark, har om nogen forvandlet den gamle jyske produktionsvirksomhed til en global forretning med skarpe kløer. Engel har gjort plads i kalenderen til adskillige interviews med Ole Sønnichsen, og det gør bogen til en helstøbt fortælling.

Engel fortæller åbent om Vestas turn-around, kampen for at øge kvaliteten og ikke mindst den mentale omstilling italesat gennem strategien «Will to win«.

At erobre verden kræver en stålfast vilje, en god portion held og et hæsblæsende tempo. Konkurrenterne ligger lige i hælene; det ved Ditlev Engel godt. Bedst sagt af en kinesisk borgmester, som ikke var specielt imponeret over de nye fabrikshaller i byen: «Mr. Engel, we dont want you to be European busy. We want you to be Chinese busy«.

Tiden vil vise, om det lykkes.

Læs flere anmeldelser på bny.dk

Prøv Berlingske Nyhedsmagasin i 2 måneder eller læs Berlingske Nyhedsmagasin som e-magasin.