5 dogmer skal give ledere i verdensklasse

En række topchefer fra det offentlige og private har sat sig sammen for at udvikle fem dogmer, som skal give dansk ledelse i topklasse. De berømte dogmer er meget bevidst valgt, fordi det handler om enkelhed.

Fem enkle og præcise dogmeregler skal være med til at udpege, hvad der kendetegner god dansk ledelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For snart 20 år siden skabte dogme-brødrene en række filmsucceser som Festen og Idioterne ud fra nogle meget enkle og konkrete regler. Nu skal ideerne fra dogme-brødrene brede sig til direktionsgangene i de danske virksomheder og derved være med til at gøre din chef bedre. Fem enkle og præcise dogmeregler skal være med til at udpege, hvad der kendetegner god dansk ledelse.

Det skal gøre en stærk ledelse til en vigtig konkurrenceparameter for de danske virksomheder. Det er DI Videnrådgiverne, som har sat gang i en proces, der skal ende med et spritnyt værktøj til de danske chefer. Resul­tatet kommer ikke til at fylde meget mere end et A4-ark. Topchefer fra både det offentlige og private er med i arbejdet.

Ifølge branchedirektør hos DI Henriette Søltoft er begrebet dogme et meget bevidst valg.

»Vi er dybt inspireret af det, man har lavet med dogmeregler for film og nordisk mad. Det har været med til at differentiere, hvad det er, som er dansk. Dogmer er princippet om, at man ved enkle regler kan finde en kerne og dyrke danske styrkepositioner,« siger Henriette Søltoft, der mener, at netop det simple er et afgørende element for mange topledere i en stærkt konkurrencepræget og globaliseret verden.

Det mener lederne om de 5 dogmer:

»I en tid præget af konstant omstilling er ledelse helt central. Derfor er der behov for nogle klare pejlemærker, som man kan styre efter i sit personlige lederskab udover den enkelte virksomheds værdier. Ligesom man i dag i højere grad arbejder med strategiske pejlemærker fremfor detaljerede planer, giver dogmer for den enkeltes ledelse god mening. Hermed er man bedre og hurtigere i stand til at justere sin adfærd og beslutninger, når omverdenen ændrer sig – samtidig med at man fastholder den overordnede kurs,« siger Henriette Søltoft.

Fra ti til fem og med tre boblere

Listen med dogmereglerne er ikke færdig endnu. Den var i første omgang på ti punkter, der nu er skåret ned til de fem med tre boblere. Tre af de vigtigste ting er involvering, uddelering af ansvar og åbenhed. Henriette Søltoft fremhæver, at det handler om at finde ud af, hvad der er et særkende ved dansk ledelse og ikke bare hvad der er god ledelse mere generelt.

Det andet formål med projektet er at se på ledelse i den offentlige sektor, og hvad den kan lære af det private. Og omvendt.

»Vi taler meget om modernisering af den offentlige sektor. Det kræver nogle stærke ledere, som kan håndtere de udfordringer, der er. Der er en generel opfattelse af at ledelse i det offentlige og private ikke er det samme. Men god ledelse er det samme på tværs af sektorerne. I stedet for at tale om det offentlige og private som modsætninger, gør vi det modsatte,« siger Henriette Søltoft.