4 ud af 10 selskaber oplyser ikke topchefens løn

Fire ud af ti børsnoterede selskaber oplyser ikke individuel løn for selskabets topchef, og hvert tredje selskab følger ikke de formelle anbefalinger om god selskabsledelse fra Københavns Fondsbørs om bestyrelsens selvevaluering. Det fremgår af en foreløbig kortlægning af 47 børsnoterede selskabers rapportering om god selskabsledelse i de netop offentliggjorte årsrapporter, som Nyhedsbrev for Bestyrelser har udarbejdet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selskaberne skal leve op til de nye reviderede anbefalinger om god selskabsledelse fra 2011, hvor det også er blevet lovpligtigt at selskaberne forholder sig til anbefalingerne enkeltvis. Der er imidlertid meget stor spredning i, hvor høj grad selskaberne overholder anbefalingerne.

NKT helt i top

NKT lever i den foreløbige opgørelse op til samtlige 78 konkrete anbefalinger, efterfulgt af Danske Bank, Carlsberg og Københavns Lufthavne, som alle kun afviger på én enkelt anbefaling. I den anden ende af skalaen ligger som en bundskraber Brdr. AO Johansen, efterfulgt af Parken Sport & Entertainment, A.P. Møller-Mærsk, DLH og Silkeborg IF. Også flere banker ligger fortsat ringe placeret med mange fravigelser, blandt andet Sydbank og Jyske Bank.

Hovedparten af selskaberne rapporterer efter de nye oplysningskrav, hvorefter selskaberne skal forholde sig til hver enkelt af de 78 anbefalinger. Det gør det markant lettere for investorer, analytikere og erhvervspressen at gennemskue, hvordan selskaberne forholder sig til de enkelte anbefalinger.

Anbefalinger om god selskabsledelse

Komiteen for God Selskabsledelse har udarbejdet en oversigt  med de enkelte anbefalinger, hvor selskaberne også kan forklare, hvorfor de eventuelt ikke lever op til en anbefaling. En god forklaring anses således også for at være i orden.

Som det fremgår af opgørelsen fra Nyhedsbrev for Bestyrelser, baseret på de første 47 offentliggjorte årsrapporter, har flere selskaber undladt at forholde sig konkret til hver enkelt anbefaling, blandt andet Pandora, FLSmidth, Topdanmark og Jyske Bank.

Det halter med selvevaluering og aflønning

Gennemgangen viser også, at afvigelserne er koncentreret om nogle ganske få problemområder. Det må forventes, at resultaterne i denne midtvejsstatus, hvor den endelige kortlægning kommer til at omfatte de 100 største børsnoterede selskaber, vil vise nogenlunde samme billede. Ligesom tidligere år er de helt store problemområder dels oplysninger om aflønningsforhold for topchefen, og dels om bestyrelsens selvevaluering.

Dansk specialitet

Når det gælder oplysning om aflønning af topchefen er det i international sammenhæng efterhånden en dansk specialitet, at selskabets ejere, aktionærerne, ikke får mulighed for at vurdere, om der er sammenhæng mellem resultater og aflønning. Det samme gælder udmåling af den årlige bonusudbetaling for de enkelte direktører. En del selskaber forklarer, at det hører til privatlivets fred med individuelle lønoplysninger, uagtet, at mange professionelle investorer ønsker fuld indsigt i ledelsens lønpakker for at kunne vurdere, om de faktisk fremmer selskabets interesser.

Derimod er det ikke så overraskende, at der også er ganske mange afvigelser omkring anbefalingen om at bestyrelsen har nedsat et nomineringsudvalg og et vederlagsudvalg, da der her er tale om helt nye anbefalinger.

Nomineringsudvalget skal sikre et grundigt forarbejde med bestyrelsens sammensætning og nyvalg af bestyrelsesmedlemmer. Vederlagsudvalget skal sikre forarbejde med at sammensætte optimale lønpakker til ledelsesgruppen, herunder indrette optimale bonus- og aktieoptionsordninger, som falder sammen med virksomhedens og aktionærernes interesser.

I udlandet har næsten alle mellemstore og større børsnoterede selskaber begge dele. Erfaringen er, at det ofte giver bedre og mere velforberedte beslutninger, at et bestyrelsesudvalg har forberedt og analyseret sagerne for den samlede bestyrelse.

Modtag to gratis numre af Nyhedsbrev for Bestyrelser