3F: Ufaglærte danskere skal på skolebænken

De ufaglærte er presset af både udenlandsk arbejdskraft og en generelt nedadgående efterspørgsel på deres jobkompetencer. Derfor er det afgørende, at vi får uddannet og opkvalificeret den ufaglærte del af arbejdsstyrken, lyder det fra 3F.

Arkivfoto: Byggeplads ved metrostationen København H. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ufaglærte skal på skolebænken og have flere kompetencer. Det skal gøre dem bedre rustet til at vinde kampen om de mange nye job i den danske økonomi.

Sådan lyder det fra fagforeningen 3F. Den kommer på baggrund af, at det går ganske udmærket med den danske beskæftigelse.

Siden 2013 er antallet af fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere steget med rundt regnet 52.000 personer trods en ellers skuffende vækst i BNP. En ny opgørelse fra Nykredit konkluderer imidlertid, at en ganske stor del af disse nye job bliver besat af udenlandsk arbejdskraft.

Og det er en udvikling, som kræver handling, lyder det fra 3Fs cheføkonom, Frederik I. Pedersen.

»Der er helt sikkert et pres på de ufaglærtes og 3Fs arbejdsmarked fra »udenlandsk arbejdskraft«, og det kommer så oven på det nedadgående pres på de ufaglærte job, der følger af den stigende globalisering og den teknologiske udvikling,« siger Frederik L. Pedersen.

I analysen konkluderer Nykredit, at syv ud af ti nye fuldtidsjob bliver besat af udlændinge. Ifølge Frederik L. Pedersen er det tal dog behæftet med en vis usikkerhed, blandt andet fordi man fra Nykredits side har valgt at kombinere to datasæt, der opgør fuldtidsbeskæftigelsen forskelligt.

Alligevel medgiver han, at mange af fagforeningens medlemmer er hårdt pressede fra flere sider.

»Derfor er det for os afgørende, at vi får uddannet og opkvalificeret de ufaglærte, og at vi får skabt flere praktikpladser, så de unge kan få en uddannelse. Selv om vi er langt fra generelle flaskehalse, står vi med en enorm uddannelsesmæssig udfordring på den lidt længere bane. Det er disse uddannelses­mæssige udfordringer, der er fokus på at løse i de nuværende trepartsforhandlinger,« forklarer Frederik L. Pedersen, der samtidig slår fast, at 3F bestemt ikke har noget problem med udenlandsk arbejdskraft.

»Udenlandsk arbejdskraft er velkommen, hvis de arbejder på danske løn- og arbejdsvilkår,« siger han.

Positivt for dansk økonomi

Hos Dansk industri, DI, mener man heller ikke, at der er noget negativt i, at de danske virksomheder henter arbejdskraft i udlandet. DI fremhæver, at stadig flere danskere ligeledes er kommet i job. Siden vinteren 2013 er bruttoledigheden blandt danskere faldet med 1,8 procentpoint, så det i dag blot er 4,2 procent af arbejdsstyrken, der står uden for arbejdsmarkedet, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Det er ikke sådan, at udlændinge løber med det hele. Rigtigt mange danskere har ligeledes gavn af fremgangen i beskæftigelsen. På grund af tilbagetrækningsreformen har vi specielt set en voksende beskæftigelse blandt dem, som er først i 60erne, og dem, som er sidst i 60erne,« siger underdirektør i Dansk Industri, Per Nielsen.

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted, er enig i, at det er godt for den danske økonomi, at der kommer flere udlændinge til Danmark.

Ifølge Erik Bjørsted bliver problemstillingen skærpet af, at vi i fremtiden kommer til at mangle faglært arbejdskraft og personer med mellemlange uddannelser. Derfor er det også nødvendigt, at vi får opkvalificeret den ufaglærte del af befolkningen. Ellers vil arbejdsgiverne øge jagten på arbejdskraft uden for landets grænser.

»Hvis vi ikke får uddannet flere faglærte og folk med mellemlange uddannelser, er en af arbejdsgivernes muligheder at hente arbejdskraften i udlandet. Det har vi ikke noget imod. Det afgørende er, at de kommer til at arbejde under overenskomstmæssige vilkår,« siger Erik Bjørsted.

Han påpeger, at tallene for, hvor mange udlændinge, som arbejder i Danmark, også dækker over eksempelvis polakker, som har boet i landet i mange år. Når de kommer i job, er der tale om en positiv historie for integrationen, fremhæver Erik Bjørsted.