3F har ulovligt tvangsopkrævet millioner af stuepiger

Igennem flere år er hundredvis af østeuropæiske stuepiger blevet opkrævet millioner til fagforeningen 3F, selv om de ikke er medlemmer af fagforeningen.

Foto: Brian Bergmann

I årevis har en række virksomheder opkrævet millioner til fagforeningen 3F fra flere hundrede østeuropæiske stuepiger, som ikke er medlem af 3F, skriver Jyllands-Posten.

Pengene er blevet opkrævet over de ansattes løn som et såkaldt administrationsbidrag som følge af de overenskomstaftaler, virksomhederne har haft med 3F siden 2007.

I november 2014 vurderede retten i Glostrup, at opkrævningen var ulovlig, og 3F oplyser, at opkrævningerne er stoppet. Hvor stort et beløb administrationsbidragene dækker over, er der dog ikke overblik over.

Peter Herskind, som er advokat og ekspert i ansættelseskontrakter, har aldrig hørt om noget lignende, siger han til Jyllands-Posten.

»Det lyder både urimeligt og ikke i overensstemmelse med det, som er ånden i forbuddet mod tvungne medlemskaber,« siger han til avisen.

I sagen, som var for retten i Glostrup i november, fik lønmodtageren sine penge tilbage. Advokat Peter Herskind anser det for rimeligt, at de flere hundrede stuepiger, som er blevet tvangsopkrævet administrationsbidrag, også får deres penge tilbage.

Adspurgt om, hvorvidt 3F vil betale millionerne tilbage, svarer faglig sekretær i 3F Hotel & Restauration, Jan Mathisen, ifølge Jyllands-Posten:

»Vi forholder os til de krav, der kommer. Det er det.«