3F har opkrævet ulovligt »gebyr« hos ikke-medlemmer

Fagforeningen 3F har i samarbejde med virksomheder opkrævet næsten 200 kr. om måneden af udlændinge, der ikke var medlemmer af fagforeningen.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det er ulovligt at kræve medlemsskab af en bestemt fagforening har københavnske rengøringsvirksomheder i årevis opkrævet op mod 200 kroner om måneden på vegne af 3F af ansatte, der slet ikke var medlem af fagforeningen.

Og det er i strid med den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fastslår Byretten i Glostrup i en ny dom, hvor 3F nu skal tilbagebetale 3.700 kr. tilbage til en ansat.

Det er den gule fagforening Det Faglige Hus, der på vegne af et medlem har ført sagen. Medlemmet var ansat hos De 5 Stjernes Hotelservice, som på vegne af 3F altså opkrævede 189 kroner om måneden. Det stod anført som et overenskomstgebyr på vedkommendes lønseddel og i ansættelseskontrakten, selv om den pågældende ansatte ikke var medlem af 3F men derimod af Det Faglige Hus. 3F indførte bestemmelsen tilbage i 2006, hvor de såkaldte ekslusivaftaler - altså aftaler mellem fagforeninger og virksomheder om at ansatte skulle være medlem af en bestemt fagforening - blev ophævet af EU. Hermed stod især LO-fagforeningerne til miste en stor indtægtskilde og 3F indførte i stedet gebyret.

Da det nu er en normal praksis hos de virksomheder, der har overenskomst med 3F - omkring 90 procent af rengøringsvirksomhederne i København - er det uvist, hvor mange ansatte i branchen, der ufrivilligt har betalt penge til 3F. Mange af dem er udlændinge, der taler dårligt dansk og altså ikke altid har vidst, hvad de har skrevet under på i ansættelseskontrakter.

»Byretten læner sig op af en temmelig klar afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en tilsvarende sag fra Sverige. Jeg forventer, at 3F øjeblikkeligt tager initiativ til at ophæve denne del af overenskomsten og tilbagebetale alle de ulovlige gebyrer, som man har opkrævet gennem de sidste fem år, «siger advokat for Det Faglige Hus, Mikael Marstal i en pressemeddelelse.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra 3F og fra De 5 Stjernes Hotelservice's arbejdsgiverforening.