29 effektive Tub'år

En kampagne, der blev opfundet før produktet, og som hvert år bebuder, at nu er julen kommet. Den slags er et særsyn, og derfor får Tuborgs ”Glædelig jul og godt Tub’år” den første særpris nogen sinde under Advertising Effectiveness Awards.

Reklamemanden Peter Wibroe og forhenværende Tuborg-direktør Finn Terkelsen med årets julebryg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke rigtigt jul, før den er rullet over skærmen. Du ved, Tuborg-reklamen med julemanden, der egentlig er på vej ud med alle gaverne, men som vender rundt for at følge efter Tuborg-ølbilen.

For 29 år siden stødte danskerne første gang på reklamer for Tuborgs juleøl. Senere er kampagnen blevet lig med juletid, og der er blevet langet mangt en juleøl over bardiskene.

Men Tuborgs juleøl fandtes faktisk slet ikke, da kampagnen blev født.

Det var 1980, og mens flere af konkurrenterne var begyndt at sælge juleøl, havde Tuborg endnu ingen produkter i den kategori.

"Derfor tænkte vi, at vi da i det mindste måtte sende en julehilsen til det danske folk, også ligesom for at minde dem om, at vi var der," forklarer Finn Terkelsen, daværende marketingchef for Tuborg Danmark.

Han tog derfor fat i reklamemanden Peter Wibroe, der var kreativ chef hos Tuborgs reklamebureau Wibroe, Duckert & Partners. Og i en sen nattetime stod det pludselig ganske klart for Wibroe, hvilken julehilsen bryggeriet skulle sende til danskerne: "Glædelig jul og godt Tub’år"-sloganet var en realitet, og blev det første år trykt på bagsmækken af ølbilerne.

"Det så jo godt ud og lå godt på tungen, så det blev en annonce. Men der var ikke noget produkt dengang," forklarer Peter Wibroe.

Særligt hædrende omtale

Den nu pensionerede reklamemand har inviteret indenfor i sit slotslignende domicil i Søllerød for sammen med Finn Terkelsen at fortælle historien bag den ikoniske reklame.

Makkerparret arbejdede tæt sammen i en årrække og starter da også venskabeligt med at mundhugges om, hvem der skal fortælle, for "du husker vist ikke altid så godt længere," som Terkelsen siger til Wibroe.

Sidstnævnte småklukker og protesterer, men lader alligevel Terkelsen forklare, at da man året efter skulle lancere en ny øl fra Tuborg, blev man ganske hurtigt enige om at det skulle være en juleøl. Kampagne-grundlaget fandtes jo, og man manglede en mørk såkaldt klasse 1-øl.

I 1981 ønskede Tuborg derfor igen "Glædelig jul og godt Tub’år", men med den tilføjelse at, "I år falder sneen den 5. november."

"Og så sneede det faktisk den dag. Det var virkelig timing, der ville noget," griner Finn Terkelsen.

I dag er Tuborgs Julebryg og den tilhørende kampagne folkeeje, endda med egen nationaldag i form af den årlige J-dag (i år fredag 5. november), hvor julebryggen lanceres. Og med 29 effektive år på bagen har juryen bag årets Advertising Effectiveness Awards derfor besluttet at tildele kampagnen en særlig hædrende omtale.

Det er første gang i de ni år, man har hyldet de effektive reklamer, at en sådan særpris uddeles, men "juryen er enig i, at den årlige kampagne for Tuborg Julebryg er en kulturel institution, som der bør værnes om – og ønsker Carlsberg, Wibroe, Duckert & Partners og Phd Copenhagen et stort tillykke med denne fornemme case," som det hedder i begrundelsen.

Læs hele spedialrapporten om effektive reklamer i Berlingske Nyhedsmagasin 5. november.