24 ledige danskere får job hver time

Hver time finder næsten 74 danskere nyt job, og hver tredje er ledig. Tallene viser, at det danske arbejdsmarked ikke er en lukket klub for de, der er i beskæftigelse, mener professor.

-Arkiv- Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om en ny rapport fra SFI SE RITZAU BV.: DF: Flere finanslovpenge til ældre, syge og arbejdsløse.BV: -arkiv- En situation fra Jobcentret i Skelbækgade (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Næsten 74 danskere begynder i gennemsnit i et nyt job hver time, og en tredjedel af nyansættelserne går til ledige. Det svarer til, at omkring 24 ledige kommer i job hver time.

Det viser nye beregninger, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har lavet på baggrund af tal fra Eurostat og Danmarks Statistik.

»Det er ret mange mennesker, som kommer i job i timen - og også ledige. Det bekræfter vores billede af arbejdsmarkedet i Danmark, der viser, at det er et fleksibelt arbejdsmarked, hvor der er mange, der hele tiden får et job. Der er selvfølgelig også nogen, der mister deres job, men der er god sandsynlighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet i Danmark,« siger underdirektør i DA Erik E. Simonsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Peder J. Pedersen, der er professor ved Aarhus Universitet og tidligere vismand, mener, at lediges evne til at komme ind på arbejdsmarkedet giver en sund dynamik og fleksibilitet i samfundet.

»Tallene viser, at arbejdsmarkedet ikke er en lukket klub. Der er rigtig mange, der går fra arbejdsløshed til job, og det skaber en dynamik, som mindsker risikoen for langtidsledighed, og det giver med stor sandsynlighed mindre ungdomsarbejdsløshed og mindre langtidsledighed,« siger Peder J. Pedersen til DAs nyhedsbrev, Agenda.

Selv om den høje jobomsætning ikke nødvendigvis giver en lavere ledighed, gør dynamikken, at der ikke er en skarp opdeling mellem insidere og outsidere på det danske arbejdsmarked, forklarer Peder J. Pedersen til Agenda. Han tilføjer, at den danske ledighed generelt set er lav i en europæisk sammenligning, og at ledighedens niveau er ganske konstant.

Sammenlignet med andre EU-lande ligger Danmark nummer to efter Sverige, når det kommer til, hvor stor en andel af de beskæftigede, der er nyansatte i første kvartal af 2014. Den samlede andel nyansatte i europæisk sammenligning består både af personer, der kommer fra beskæftigelse, ledighed og andet.

»Tallene er vigtige i forhold til den diskussion, som der er i Danmark i øjeblikket, om at man har udsigt til en lang ledighed, hvis man mister sit job. Det viser sig ikke at være tilfældet for rigtig mange danskere. Heldigvis er der mange, der hurtigt kommer tilbage på arbejdsmarkedet igen og dermed ikke har behov for offentlige forsørgelser gennem længere tid,« siger Erik E. Simonsen.