17 nye medarbejdere skal sætte tempoet op i Arbejdsskadestyrelsen

Det går ikke længere, at borgere, der har mistet hele eller dele af deres erhvervsevne, skal vente i næsten to og et halvt år, før de kan få afgjort deres sag.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Derfor har Arbejdsskadestyrelsen nu valgt at opruste med 17 ekstra medarbejdere, der skal sætte turbo på sagsbehandlingen, skriver Avisen.dk.

De nye sagsbehandlere skal indgå i arbejdsgruppen, der træffer afgørelser i sager om tabt erhvervsevne, der kan udløse erstatning for borgere, der er kommet til skade og derfor ikke kan tjene de samme penge som før.

- Vi har nu omkring 60 medarbejdere, der behandler sager om tab af erhvervsevne, fortæller kontorchef i Arbejdsskadestyrelsens "task force" for erhvervsevnetab Karen Ryder til Avisen.dk. Hun forventer et forhøjet tempo for sagsbehandling.
Initiativet kommer efter et længerevarende politisk pres om at få nedsat den lange ventetid.

Men 17 nye medarbejdere er slet ikke nok, mener advokat Mads Pramming, der blandt andet beskæftiger sig med arbejdsskader. Han mener, der skulle tilføjes et nul bag antallet af nye medarbejdere og advarer om alvorlige konsekvenser for de skadelidte og deres familier.

- Der er brug for mange flere sagsbehandlere, hvis den absurd lange ventetid skal sættes ned. Det er ikke i orden, at borgere skal gå og vente i 27 måneder uden lønindtægt. For selvom de måske får erstatning med tilbagevirkende kraft, så kan ventetiden have alvorlige konsekvenser, siger Mads Pramming til Avisen.dk.
Han peger på, at der kan være tilfælde, hvor børn må leve i fattigdom og usikkerhed, fordi den ene forælder venter på en erstatning.

Et krav, som Arbejdsskadestyrelsen har haft svært ved at leve op til det seneste år, hvor den gennemsnitlige sagsbehandling for sager om tab af erhvervsevne lå på 25,5 måneder. Og ifølge Arbejdsskadestyrelsen kan man i 2016 forvente at vente i 27 måneder på en afgørelse.

- Vi har stået i en situation, hvor det var helt nødvendigt at forbedre kvaliteten af vores afgørelser om erhvervsevnetab, og det har medført en længere sagsbehandlingstid. Samtidig har vi en bunke af gamle sager, som vi stadig arbejder på at afvikle, lyder det fra Karen Ryder fra Arbejdsskadestyrelsen.

Tilbage i 2013 kom det frem, at et massivt tidspres på sagsbehandlerne resulterede i gedigen sjusk og fejlagtige afgørelser i Arbejdsskadestyrelsen.
Kammeradvokaten gik efterfølgende ind i sagen og kunne påvise så mange fejl, at direktøren blev fyret og der blev oprettet en task force, eller arbejdsgruppe, der skulle få styr på sløseriet i styrelsen.

Hun forventer, at man med de 17 nye medarbejdere i task forcen kan få nedbragt sagsbehandlingstiden på sager om erhvervsevnetab til 21 måneder i 2018 siger hun til Avisen.dk.