15 børsnoterede banker dumper i selskabsledelse

Næsten halvdelen af de børsnoterede banker dumper i god selskabsledelse, viser Nyhedsbrev for Bestyrelsers årlige Rating af Corporate Governance i bankerne.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten halvdelen af de børsnoterede banker dumper i god selskabsledelse, viser Nyhedsbrev for Bestyrelsers årlige Rating af Corporate Governance i bankerne.

På ti målepunkt får de kun fire eller færre point ud af ti mulige, mens eksempelvis topscoreren Danske bank får ti ud af ti mulige pluspoint. Konklusionen er overraskende, fordi Finanstilsynet de seneste år har arbejdet intensivt på at forbedre selskabsledelsen i bankerne, blandt andet ved at stille skrappere krav til selskabsledelsen, herunder bestyrelsens kompetencer, bestyrelsens arbejdsprocesser og risiko- og kreditstyringen.

En gennemgang af de redegørelser Finanstilsynet offentliggør efter tilsynsbesøg viser dog også, at tilsynet indtil videre har mest fokus på de basale forhold, som handler om bankernes grundlæggende sundhedstilstand og i sidste ende overlevelse. Det handler om kreditkvaliteten på udlånsbøgerne, korrekt måling af engagementer med OIV (Objektiv Indikation på Værdiforringelse) og kreditstyringen.

Meget tyder således på, at Finanstilsynet kun er begyndt at kradse lidt i overfladen, når det gælder en tæt opfølgning på Bekendtgørelse om ledelse og styring, hvor bestyrelsens opgaver blev præciseret med skrappere og mere håndfaste krav omkring bestyrelsens selvevaluering og bestyrelsens fagkompetencer.

Det er i hvert fald ikke regler (der trådte i kraft 1. oktober sidste år), der har ændret nævneværdigt på bankbestyrelsernes sammensætning, oplysning om fagkompetencer og en mere systematisk tilgang til bestyrelsesevaluering.

Blandt andet viser Nyhedsbrev for Bestyrelsers rating af Selskabsledelsen, at kun syv af de 27 undersøgte banker oplyser om hvert bestyrelsesmedlems specifikke fagkompetencer, selvom det er en entydig anbefaling fra Københavns Fondsbørs.

 Læs hele artiklen i Nyhedsbrev for Bestyrelser