14.000 flygtninge skal have job i år

I 2016 skal mindst 14.000 flygtninge ud i et integrationsforløb på danske arbejdspladser. Det er dobbelt så mange som i 2015, anslår LO. Men er der plads til flygtninge på de danske arbejdspladser?

Nogle af de flygtninge, der allerede er i gang, er i praktik og går på sprogskole i Bilka i Hundige syd for København. Dansk Supermarked kalder dem sprogpraktikanter og har i øjeblikket 300 af dem ude i sine supermarkeder. En af dem er 29-årige Sabhana, som har arbejdet i Bilka siden november sidste år. Hun har boet i Danmark i fire år. ?Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 14.000 nytilkomne flygtninge og deres familier skal ud i et integrationsforløb på en dansk arbejdsplads i løbet af 2016. Det er dobbelt så mange som de 7.000, der har været i et integrationsforløb i en virksomhed i 2015.

Tallene stammer fra en beregning, som LOs økonomer har foretaget forud for trepartsforhandlingerne, som indledes i næste måned med integration af flygtninge på arbejdsmarkedet som det første af flere temaer.

De 14.000 integrationsforløb svarer ifølge LOs beregninger i arbejdstid til 3.000 fuldtidsstillinger ude i virksomhederne. Det er en tredobling i forhold til 2015.

Selv om 14.000 flygtninge i integrationsforløb lyder af meget, skal tallet ses i forhold til de cirka 160.000 danske ledige, som i 2015 var i en eller anden form for virksomhedsrettet aktivering. I omfang svarer de 160.000 aktiveringsforløb til 27.000 fuldtidsstillinger.

»Det er selvfølgelig mange flygtninge, som skal ud på en arbejdsplads, men ikke en uoverstigelig opgave. Det positive er, at vi i øjeblikket oplever stigende beskæftigelse og faldende ledighed, så vi er bedre rustet til opgaven i dag, end hvis det havde været under krisen for blot få år siden,« siger LOs formand Lizette Risgaard.

LOs beregninger bygger på to forudsætninger. Den ene er, at antallet af flygtninge, som får opholdstilladelse og familiesammenføring fortsætter med at stige, sådan som regeringen og Kommunernes Landsforening forudser. Den anden er, at tilbuddene om aktivering i virksomhederne når op på samme omfang for flygtninge og familiesammenførte som for kontanthjælpsmodtagere generelt.

Sidste år fandt 35 pct. af aktiveringstilbuddene til flygtninge sted ude i virksomhederne, mens det gjalt 51 pct. af tilbuddene til kontanthjælpsmodtagere generelt.

Virksomhedernes store ansvar

Dansk Arbejdsgiverforening har ikke lavet tilsvarende beregninger, men mener, at LOs tal giver et ganske godt billede af omfanget af den integrationsopgave, som det danske samfund står over for i 2016.

Arbejdsgiverne ser også et potentiale i virksomhedspraktik og løntilskud.

Virksomhederne er i hvert fald parate og vil godt kunne finde plads til dobbelt så mange flygtninge næste år, siger chefkonsulent Berit Toft Fihl.

»Virksomhederne tog allerede sidste år mange flygtninge ind, og mange virksomheder tager allerede imod alle typer af kontanthjælpsmodtagere, som har brug for aktivering i en virksomhed. Det sker hver eneste dag. Så virksomhederne tager allerede et stort ansvar,« siger Berit Toft Fihl.

Samtidig understreger hun, at flygtningene ender i virksomhedspraktik og løntilskudsjob af sig selv. I sidste ende er det, som det danske system er skruet sammen, kommunerne og jobcentrenes ansvar at formidle kontakten mellem flygtninge og virksomheder.

Hurtigt i job

DA vil have flygtningene i job fra den første dag, de får opholdstilladelse i Danmark, og det kræver et opgør med den måde, de fleste kommuner modtager flygtninge på, mener Berit Toft Fihl.

»Vi har beregnet, hvad potentialet er, hvis alle kommuner gjorde, som de kommuner, der er bedst til at få flygtninge ud i virksomhederne. Resultatet er, at meget kan lade sig gøre, hvis alle kommuner var lige så gode som de dygtigste,« siger Berit Toft Fihl.

Spørgsmålet om, hvordan man hurtigst muligt og mindst bureaukratiske får flygtninge ud på det danske arbejdsmarked, står øverst på dagsordenen, når trepartsforhandlingerne går i gang.

Mens DA har fokus på kommunerne, mener LOs formand Lizette Risgaard, at det er virksomhederne, der er den primære nøgle til integrationen på arbejdspladserne.

Hun advarer forud for trepartsforhandlingerne politikerne mod at gå »i panik og gribe til tossede forslag« og glæder sig over, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i den forgangne uge endegyldigt parkerede diskussionen om indslusningsløn forud for trepartsforhandlingerne og mener, at virksomhederne godt vil kunne løfte integrationsopgaven med de nuværende ordninger, når de vel at mærke er blevet finpudset og har fået fjernet besværligheder og bureaukrati.

LO: Glem ikke ledige LO-medlemmer

Selv om LOs formand ser optimistisk på mulighederne for at få de mange nytilkomne flygtninge hurtigt ud i aktivering i virksomhederne, advarer hun samtidig mod, at flygtninge kommer til at gå forud for indsatsen med at skaffe ledige LO-medlemmer i job.

»Det er helt afgørende for mig at understrege, at aktiveringsindsatsen over for flygtninge ikke skubber vores arbejdsløse medlemmer længere væk fra arbejdsmarkedet, og at regeringen derfor holder skarpt fokus på også at hjælpe dem i arbejde,« siger Lizette Risgaard.

Det er dog ikke en bekymring, Dansk Arbejdsgiverforening deler.

»Det er jo ikke nyt, at virksomheder har en del kontanthjælpsmodtagere og flygtninge beskæftiget. Virksomhederne er vandt til at hjælpe folk ind,« siger Berit Toft Fihl fra Dansk Arbejdsgiverforening, der også opfordre til at hjælpe flere flygtninge til bliver selvstændige.

Den seneste prognoser for flygtningetilstrømningen i Danmark kommer fra Kommunernes Landsforening, der vurderer, at 17.000 flygtninge vil få ophold i Danmark i 2016, mens 20.400 familiesammenførte vil komme til landet. I 2015 fik knap 12.000 flygtninge og knap 11.000 familiesammenførte ophold i Danmark.