125.000 flirter med ny fagforening

Men det er overraskende få, siger professor.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver 10. overvejer fagligt utroskab, viser ny undersøgelse ifølge Avisen.dk. Professor kalder det "gode nyheder" for LO. De tunge drenge skal ind i priskrigen, lyder det.

De seneste år har medlemstallet blandt de traditionelle fagforeninger styrtdykket, mens de såkaldte gule fagforeninger, har vokset sig større. En ny undersøgelse viser, at hver 10. privatansatte - svarende til 125.000 - er åben for at skifte fagforening inden for det næste år. Det kan virke som mange mennesker, men faktisk er det "overraskende lavt", siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. "Det er faktisk en meget lille andel. For ti år siden kunne op til hver femte overveje at skifte fagforening," siger Henning Jørgensen til Avisen.dk.

Undersøgelsen er lavet af Analysegruppen for Business Danmark blandt 1.080 privatansatte, der alle er medlem af en uspecificeret faglig organisation.

Den viser også, at 83 procent af de adspurgte afviser tanken om at skifte fagforening inden for det næste år. "Hvis det er gode nyheder for nogen, så er det for de traditionelle faglige organisationer (LO-fagbevægelsen, red.), der er dem, der i har tabt terræn de seneste år. Mange - specielt lavtlønnede og unge - har valgt efter et billigt fagforenings-kontingent," siger Henning Jørgensen.

Han peger på, at den lavere andel i personer, der er åbne for at skifte fagforening, kan være et udtryk for, at medlemsflugten fra de traditionelle fagforeninger er bremset lidt op. "De medlemmer, der har været meget optaget af prisen, har taget skridtet og forladt de traditionelle faglige organisationer. Det er i højere grad kernemedlemmerne, de er tilbage, og de er konservative i valget af fagforening, " siger Henning Jørgensen.

Men det er en fejlslutning at tro, at kampen om medlemmerne er bremset op, siger formanden for Business Danmarks, Jens Neustrup Simonsen. Han kalder undersøgelsen et "wakeup-call til de faglige organisationer". Den slår nemlig fast, at prisen er den afgørende faktor, der kan få folk til at skifte fagforening.

Det er væsentligt billigere at stå i såkaldte gule fagforeninger som Krifa, Business Danmark og Det Faglige Hus, end det er at stå i traditionelle fagforeninger som eksempelvis HK, 3F dansk Metal. Der er da også forskel på, hvad man betaler for. Eksempelvis er det kun de traditionelle fagforeninger, der arbejder for overenskomster og mindsteløn. Men forskellen til trods kan LO-fagbevægelsen ikke ignorere prismekanismen, mener Henning Jørgensen, der påpeger, at LO har mistet omkring 300.000 medlemmer på godt ti år.

Men det afviser næstformanden i LO. "Jeg er sikker på, at forbundene sidder og overvejer, om der er noget, de kan gøre anderledes fremtiden, så de eventuelt, prismæssigt kan blive skarpere," siger Lizette Risgaard til Avisen.dk.