10/1: Mark Wilson: Jeg foretrækker at være i kontrol

Den tidligere ØK-boss fortæller, at han forlod Numico, fordi han vil være nummer 1. Han regner med at finde et nyt job som topchef i Østen.

Mark Wilson lægger standard-svarene i skuffen og taler lige ud af posen på sin stille og rolige facon, når han åbent siger, at han forlader sin chefpost i det hollandsk-ejede Numico, fordi han foretrækker at være nummer 1 i en organisation.

"Man kan sige, at det er en logisk beslutning efter jeg er færdig med at integrere Dumexi Numico-organisationen. Nu kan jeg dreje min opmærksomhed i retning af andre ting, i en retning hvor jeg bedre kan agere. Jeg vil kigge mig om efter en position, hvorfra det er mig, der bestemmer," siger Mark Wilson til Business.dk i telefonen fra Singapore, hvor Dumex, det tidligere ØK-brand, har sit hovedsæde.

I går meddelte Numico, selskabet der købte Dumex-brandet af ØK for hele 9 mia. kr. for godt et år siden, at Mark Wilson stopper i virksomheden. Siden Dumex, og dermed Mark Wilson, kom under vingerne på Numico, har englænderen refereret til Numico-topchefen Jan Bennink.

"Det er mest naturligt for mig, at jeg har kontrol over det, jeg gør. Så jeg finder det forfriskende, at jeg nu skal finde en ny udfordring," siger Mark Wilson der øgede ØK´s børsværdi med 10 mia. kr. på sine syv år i spidsen for selskabet.

Han har endnu ikke et andet job på hånden, bl.a. fordi der er en del overleveringer i forhold til hans afgang fra Numico, men han fortæller, at han foretrækker at finde et nyt job som adm. direktør i en virksomhed - frem for at indlede en bestyrelseskarriere.

"Det vigtigste for mig er, at jobbet har det rigtige indhold - de rette udfordringer. Man skal have en passion for det job, man vælger, mener jeg. Så nu vil jeg tage et skridt tilbage, tænke mig godt om, og så må vi se, hvad der byder sig," siger Mark Wilson.

"Jeg har aldrig været bestyrelsesformand i den forstand, du tænker på, kun for datterselskaber. Men jeg får en masse d af at være involveret i dag-til-dag-forretninger, så det at have det daglige ansvar, driftsansvaret, det passer bedst til mig p.t. Men måske en dag jeg kunne tænke mig at udfylde en rolle som bestyrelsesformand," siger Mark Wilson.

Hans professionelle baggrund er det han kalder "fast moving consumer goods", og derfor den branche hvor det for ham vil være mest åbenlyst at finde et nyt topjob. Mark Wilson siger, at Asien vil være den region, hvor han i første omgang vil se, hvad der byder sig af muligheder.

"Efter 15 år i Asien så mener jeg fortsat, at det er en spændende del af verden. Det er der, du finder den højeste vækst, hvilket er meget udfordrende. Her har jeg ekspertisen, så det vil være mit primære mål," siger han.

Han mener ikke, at perioden i Numico var hverken speciel hård eller frustrerende, selvom han pludselig ikke længere selv stod med det øverste ansvar.

"Det var en fase i min karriere, som jeg skulle igennem, fordi jeg var den bedste til at føre integrationen ud i livet. Men nej, det var ikke specielt hårdt eller frustrerende," siger han.

Havde du det svært med, at Jan Bennink, nedlagde nogle af de projekter du personligt havde været med til at bygge op - som bl.a. aktiviteterne i Indien og på Filippinerne?

" Enhver ejer har nogle prioriterer - og det må en respektere. Jeg elsker EAC (East Asian Company Red.), det gør jeg virkelig. Og jeg var meget begejstret over at arbejde sammen med alle de gode mennesker i ØK, og så er det ikke frustrerende at gå på arbejde. Men der kommer et tidspunkt, hvor man må træde tilbage og sige, lad dem køre showet," siger Mark Wilson.